Štrajk zdravstvenih radnika u KS

0
329

Više od 3 hiljade članova Sindikata zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo od danas su u generalnom štrajku. Dogovor o povećanju plaća i novom granskom kolektivnom ugovoru sa pregovaračkim timom Kantonalne vlade nije postignut. Iz Vlade kažu da ne mogu odgovoriti na povećanje koeficijenta. U Kantonu Sarajevo djeluju dva sindikata, a u generalni štrajk stupa Sindikat radnika u zdravstvu, u čijem su članstvu uglavnom medicinski tehničari i administrativno osoblje. Sporazumom sa sindikatom osiguran je kontinuitet rada, kada je riječ o urgentnim slučajevima.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Edo Selimić potvrdio je za Fenu da neće odustati od štrajka koji je počeo danas, te da će od srijede ili najkasnije četvrtka početi izlaziti pred njihove javne zdravstvene ustanove.

“Štrajk će trajati do trenutka kada proradi svijest onih koji su zaduženi za kvalitetu zdravstva u KS-u. Nastavit ćemo sa borbom”, poručio je.

Selimić je potvrdio da je njihov osnovni zahtjev poštivanje granskog kolektivnog ugovor te dodao da su od 7. februara bez granskog ugovora o pravima i obavezama svih uposlenika u zdravstvu KS-a.

Istakao je da će svi zdravstveni radnici dolaziti na posao, jer se njihov štrajk provodi na radnom mjestu te naglasio da će ispunjavati obaveze u smislu zbrinjavanja hitnih slučajeva u skladu sa zakonima o štrajku.(ftv,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here