Strah od Erdogana: U BiH 65 Turaka tražilo politički azil

0
405

Najmanje 65 državljana Turske zatražilo je politički azil u Bosni i Hercegovini, koja je kao i brojne druge države suočena s ultimativnim zahtjevima Ankare za izručenje svih osoba koje turske vlasti sumnjiče za povezanost s pokretom Feto imama Fetulaha Gulena.

Pomoćnik ministra bezbhednosti BiH Marijan Baotić rekao je Dnevnom Avazu da su 43 Turčina azil zatražila ove godine dok ih je 22 to učinilo 2018. godine, a da su te zahtjeve obrazložili strahom od progona u svojoj zemlji zbog toga što pripadaju društvenoj grupi koja je kritički nastrojena prema režimu predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, prenosi Hina.

Tokom nedavne posjete Sarajevu, Erdogan je zatražio od članova Predsjedništva BiH da izruče Turskoj njene državljane za koje se pretpostavlja da su pripadnici Gulenove organizacije Feto koju turske vlasti sumnjiče za terorizam i smatraju je odgovornom za neuspjeli pokušaj državnog udara 2016. godine.

U Službe za poslove sa strancimana vode da sve veći broj Turaka želi bosanskohercegovački pasoš.

Do sada je Sud BiH odbijao zahtjeve Turske za izručenje, pozivajući se na činjenicu da UN nisu organizaciju Feto proglasili terorističkom i na konvencije o ljudskim pravima koje pozivaju na neizručenje osoba u države u kojima bi bile progonjene ili ne bi imale pravično suđenje.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here