Stotinu dana rada Vlade TK: Premijer Tulumović javnosti prezentirao rezultate

0
226

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović obratio se danas javnosti u povodu stotinu dana rada Vlade Tuzlanskog kantona.

U posljednja tri mjeseca Vlada Tuzlanskog kantona uglavnom je jednoglasno donosila odluke, pohvalio se premijer. Međutim, premijer smatra da među ministrima vlada kohezija i da se o svakoj odluci zajednički razgovara.

– Prozivali su nas da smo Vlada do petka, ali svaka Vlada traje do nekog petka. Kada će doći naš petak mi to ne znamo. Sve to zavisi od skupštinskih zastupnika, ali i od političkih struktura. Ja sam izuzetno zadovoljan što se nalazim na čelu jedne ovakve Vlade, napravili smo jedan novi koncept gdje nam kolegiji traju veoma dugo jer tu usaglašavamo sve stavove i nesporazume. – kaže premijer TK Tulumović.

On se posebno osvrnuo na prethodni rad nove Vlade TK i istaknuo da je održano 20 sjednica Vlade TK na kojima je razmatrano 225 tačaka, a donesene 254 pojedinačne mjere.

– Na jednoj od sjednica izdvojeno 750 hiljada KM na poticaje za zapošljavanje i samozapošljavanje ripadnika boračkih kategorija. Moram naglasiti da sa pripadnicima boračkih kategorija koje su nažalost u Tuzlanskom kantonu, ali i u Federaciji BiH rascjepkani, uspjeli smo napraviti zajednički sastanak. Njihove zahtjeve pokušavamo uključiti u zakon o boračkoj populaciji koji je nadogradnja federalnog zakona. Takav prijedlog Zakona će se vrlo brzo naći i na dnevnom redu Sjednice Skupštine TK – istaknuo je premijer Tulumović.

Poseban rad Vlada TK, kaže Tulumović, posvetit će mladima i podršci omladinskih neprofitnih organizacija, a čiji će cilj biti unapređenje položaja mladih.

– Za ovu namjenu odvojili 150 hiljada KM, a najviše sredstava od toga će biti odvojen za podršku stambenog zbrinjavanja mladih. Svoj rad smo posebno posvetili obrazovanju učenika s poteškoćama u razvoju, a u tome nam je najviše pomogla Vlada Federacije BiH – rekao je Tulumović.

U Vladi Tuzlanskog kantona posebno su zadovoljni ostvarenim dijalogom sa svim strukovnim sindikatima u kojima su postigli značajne dogovore za bolji položaj radnika. Premijer Tulumović najavio je i da će uskoro Univerzitetski klinički centar Tuzla dobiti novog generalnog direktora te se osvrnuo na pitanje novinara zašto Univerzitet u Tuzli već dvije godine nema prorektora.

– Uskoro ćete saznati ko će biti novi direktor UKC-a. Što se tiče prorektora, u ova tri mjeseca se nismo mogli baviti tim problemom. Svakako da ćemo akademskoj zajednici dati zadatak da riješi taj problem. Mi smo tražili da se na katedrama zapošljavaju mladi ljudi, a raspisali su konkurs za vanjske saradnike – kaže premijer.

Ovoj Vladi posljednjih mjeseci najviše se prigovara zbog kršenja Ustava BiH, jer u njoj nema niti jednog ministra hrvatske nacionalnosti, ali i zbog činjenice da je svoj rad posvetila smjenama upravnih odbora u institucijama te postavljanju novih politički podobnih ljudi na njihova mjesta. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here