Što se zapravo dogodilo na granici sa Srbijom? Netko laže o srpskim vojnicima

0
321

Jutros u zoru na Bajakovu, najvećem graničnom prijelazu Hrvatske i Srbije, dogodio se dosad neviđeni incident između dvije zemlje.

Iako je u prošlosti bilo problema oko ulaska nekih pojedinaca iz srpskog političkog života u Hrvatsku, nikada se nije dogodilo da je na granici, u pokušaju da uđe u Hrvatsku, zaustavljeno jedanaest srpskih vojnika.

Upravo se to dogodilo jutros oko 6:30 na Bajakovu. Hrvatska granična policija zaustavila je kombi sa srpskim vojnicima koji su krenuli na obilježavanje jasenovačkih novomučenika u manastiru Svetog Jovana krstitelja u Jasenovcu.

Da se radi o srpskim vojnicima, otkrili su kada su u kombiju pronašli službene vojne odore. Kako su izvijestili srpski mediji, vojnici su hrvatskim policajcima rekli da će ostaviti odore i nastaviti put kao civili. No to im je odbijeno i srpskim je vojnicima izdana zabrana ulaska u Hrvatsku.

Netko laže o srpskim vojnicima na granici

Ravnatelj policije Nikola Milina kazao je da vojnici koji su krenuli u Jasenovac nisu najavili prelazak granice.

“Imam informacije da je jutros oko pola 7 zaustavljen kombi s 11 vojnih osoba koje su imale vojne odore u vozilu. Nismo imali službene najave tih osoba i temeljem zakona o nadzoru Hrvatske granice nisu ispunjeni uvjeti za ulazak na teritorij druge države. Posjet treba biti najavljen i postoje propisi kako se to radi”, rekao je Milina.

No srpska strana tvrdi upravo suprotno.

Tamošnja novinska agencija Tanjug, pozivajući se na srpsko ministarstvo obrane, tvrdi upravo suprotno. Tvrde da je izaslanstvo Vojske Srbije koje se, kako navode, sastojalo od zapovjednika s vojne akademije, kadeta i pitomaca s vojne gimnazije, bilo najavljeno, a da je unošenje uniforma bilo “potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe”.

Tko god lagao u priči o srpskim vojnicima koji su danas pokušali ući u Hrvatsku, srpska strana je jedva dočekala da zbog toga napadne Hrvatsku.

Odmah krenuo napad iz Srbije. Vučić: Razumijem da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti

“Ja razumijem da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti u Drugom svjetskom ratu… Postojala su samo dva nacistička režima u Europi”, rekao je Vučić novinarima aludirajući na Njemačku i NDH.

“Naš narod se borio protiv okupatora koje su neki drugi dočekivali cvijećem pa bih danas da se ne sjećamo svega što je bilo”, ustvrdio je srpski predsjednik.

Osvrnuo se i na Kolindinu izjavu da su Hrvati dali najveći doprinos antifašističkoj borbi.

“Izjave koje sam čuo u Poljskoj bolje da ne komentiram”, rekao je Vučić. Dodao je da će se uskoro snimati filmovi o Jasenovcu.

Vučić kaže da zbog takvih incidenata Srbija namjerava podići memorijalni centar srpskim žrtvama u RS-u.(Ip,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here