Status kandidata nije besplatan i ne dobija se lako’

0
457

Moj posao nije da osiguram povlašten status za Bosnu i Hercegovinu, a status kandidata nije besplatan i nešto što se može lako dobiti, izjavio je komesar Evropske unije (EU) za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti BiH.

Hahn je nakon sastanka sa liderima političkih stranaka u BiH u zgradi delegacije EU rekao kako je u Sarajevo došao kako bi ohrabrio lidere u BiH u kontekstu njihovih težnji za članstvo u EU.

“U 2016. smo vidjeli dosta pozitivnog napretka bilo da je riječ o svim aktivnostima koje su dovele do donošenja Upitnika u zemlju. Kada govorimo o Upitniku, nekih 50 pitanja još nije odgovoreno, a rečeno mi je da bi do januara trebalo da bude urađeno. Na političarima je da pronađu političko rješenje. Ako ne mogu dostaviti odgovore na Upitnik, onda i reakcija od strane Evrpske komisije će kasniti. Moja želja je da što prije imamo pozitivno mišljenje, ali to ovisi o tome kada će nam odgovori biti dostavljeni”, izjavio je Hahn.

Evropski komesar je istakao da je od njega tražen “povlašten status za BiH” ali to, kako je kazao, nije njegov posao.

“Ja mogu samo dati pozitivno mišljenje, ali status kandidata nije besplatan ručak i nešto što ćete tek tako dobiti. Morate raditi na izgradnji povjerenja, na izgradnji povjerenja drugih u vas. Krajnje je vrijeme da se ispune stvari koje su usaglašene. Inače, plaši me da će prilika nestati. Mislim da to niko ne želi”, naglasio je Hahn.

On je podsjetio na obraćanje predsjednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckera, koji se u septembru dotakao dinamike pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, kazao je da naredne godine Bugarska preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, zatim Austrija, a potom Rumunija. To su, kako je naveo, zemlje koje su itekako privržene procesu pridruživanja.

“BiH to treba iskoristiti, inače će kaskati za svim drugim zemljama u regionu koje sada dosta dobro napreduju. Apelujem na političke lidere u zemlji da se drže opredjeljenja koja su na sebe preuzeli”, poručio je Hahn.

Evropski komesar je rekao da se u BiH nalazi kako bi govorio o činjenicama i da EU od bh. vlasti očekuje konkretne rezultate.

“Ovdje sam kako bih govorio o činjenicama. U ovom trenutku nismo baš napredovali. Ako nema usvojenog seta zakona o akcizama, ako nema usvojene strategije za ruralni razvoj, ja jednostavno ne vjerujem ni u šta. Vjerujem samo u činjenice, brojke i konkretne mjere. To sam vrlo jasno rekao. To nije samo moje shvatanje i viđenje, već i viđenje EU”, kazao je Hahn.

Napomenuvši da razumije složenu situaciju u BiH, Hahn je poručio da nema više vremena za bilo kakve izgovore da se odgovori na Upitnik ne dostave što prije.

“Prenio sam svoju vrlo jasnu poruku i nema više vremena za bilo kakve izgovore. Ja u potpunosti razumijem sve složenosti ove zemlje. Iskreno, mnoge druge zemlje imaju složene strukture i uređenja, sve je to dio evropskog sazrijevanja, da se bavite tim složenostima. Imamo mehanizam za konsultacije, trebalo je vremena da profunkcioniše. Takav mehanizam radi i može se samo dalje nadograđivati. U jednom trenutku ova zemlja mora naučiti kako će komunicari s nama, s EU, a to će biti moguće samo ako postoji konsolidirano mišljenje ove zemlje”, poručio je evropski komesar.

Hahn je komentarisao izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića o mogućoj blokadi evropskog puta zbog presude Haškog tribunala u predmetu “Prlić i ostali”, istakavši da kao evropski političar ne komentariše presude sudova, a što je savjetovao i drugim političarima.

Hahn je u Bosnu i Hercegovinu doputovao kako bi ponovo istakao posvećenost Evropske unije pružanju podrške zemlji na njenom putu ka EU i razgovarao o provedbi neophodnih reformi i mjera.

Evropski komesar se susreo sa ključnim političkim predstavnicima, uključujući predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, članove Predsjedništva BiH Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, te predstavnike svih glavnih političkih stranaka koje su potpisale Izjavu o opredjeljenosti zajedničkom radu u procesu EU integracija u februaru 2015. godine.

U okviru posjete, Hahn je takođe otvorio novu zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu, koja je izgrađena uz finansijsku podršku EU.(aa,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here