Statistika: Razvod sve češći “trend” u BiH

0
371

U prošloj godini u našoj zemlji razvedeno je 2.385 brakova, od čega najviše u Banjaluci, podaci su Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Sudovi u Republici Srpskoj su u 2018. godini razveli 963 para, a u prva tri kvartala prošle godine 687.

Banjaluka je, po statistici razvoda, među neslavnim rekorderima BiH. Prema posljednjem popisu stanovništva, u Banjaluci živi oko 7.240 razvedenih. Prosječni brak u RS traje 13,5 godina, a kriza se javlja u petoj godini.

Nepoznavanje vlastitih kočnica je u razumijevanju emocija drugog, smatraju psiholozi. Komunikaciju stavljaju na prvo mjesto, a guranje problema pod tepih gledaju kao uzrok pada emotivne veze.

Ipak ni razvod nije jednostavan, bar ne onima koji imaju maloljetnu djecu. Ali i takvi se razvode, jer je za prvih 10 mjeseci prošle godine Banjalučki Centar za socijalni rad dobio 260 zahtjeva za razvod.

Takvi parovi moraju na dvomjesečni proces mirenja. Nasilje u porodici i bolesti ovisnosti razlog su zbog kojih razvod češće traže žene. Gubitak emocije, preljuba, te finansijski problemi supružnike uvode u krizne dane.

Osim u braku, brojni parovi imaju problema i nakon braka. Republika Srpska jedina je u okruženju gdje je praksa da sudovi ne odlučuju o kontaktu djece sa roditeljem koji nije dobio skrbništvo, nego tu obavezu imaju centri za socijalni rad.

Tako je drugi roditelj ostavljen na milost i nemilost svog bivšeg partnera, jer se na terenu dešava da majke nerijetko u potpunosti ocu brane viđanje djeteta, za šta bivaju kažnjene samo simboličnom novčanom svotom, dok bi im u Federaciji BiH i drugim zemljama prijetila mnogo drastičnija kazna – zatvorska.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here