Stanje nacije: Velika podvala malog Nerke

8
1727
Veoma je izlizano, ali neophodno, podsjećati kako se istorija ponavlja samo sa drugim akterima. U konkretnom slučaju, staljinizam kao autokratski i brutalan način rukovođenja i opstanka na vlasti, nakon decenija boravka u prošlosti, opet se pojavio. U punom sjaju svoje bijede! Nije iznenađenje što se drug Staljin-hazjain KP SSSR-a – pojavio u liku beznačajnog šefa tezgi na pijaci zeleniša u Konjicu, Nermina Nikšića, danas šefa Socijal-demokratske partije BiH! Mali Nerko nije imao ni blizu status i ugled pijačnog nakupca ili džambasa, ali i on, kao i svaki čovjek, pa i sam Staljin, ima porok vlasti – da je, svim sredstvima, grčevito brani. Kad do nje dođe! Jer, vlast je strast. Naročito kad se velikom brzinom prazni partijska kasa, a članstvo još većom!

No, kao i svaka politička stranka tako i SDP ima lijep običaj da svake četiri godine ima unutarpartijske izbore i kongrese. Tako je i mali biletar pijačnih tezgi u nekoliko navrata zakazivao, pa odlagao, sjednicu Glavnog odbora s temom statutarnih promjena, priprema za unutarpartijske izbore zakazane za 26-ti dan ovog maja i Kongres zakazan za 8. juni. Čim su se stekli uvjeti i poredale uloge, Glavni odbor je zakazan!

O kongresu nije bilo ni riječi, izmjene statuta predviđene za rušenje multinacionalnosti rukovodstva odgođene su, a prešućeni su i unutarpartijski izbori. Glavnu temu je već najavio konjički pijačar: sankcionisanje, to jest istjerivanje „mangupa iz vlastitih redova“. U već pripremljenom političkom igrokazu, velikom većinom glasova članova Glavnog odbora su iz SDP i iz svih organa izbačeni: Zlatko Lagumdžija, bivši predsjednik SDP i ratni potpredsjednik Vlade Republike BiH, Miro Lazović, ratni predsjednik Skupštine Republike BiH, Ivo Komšić, ratni član Predsjedništva Republike BiH, Hakija Meholjić, ratni šef policije u Srebrenici Rusmir Mesihović, bivši ministar zdravlja FBiH, Zoran Mikulić, bivši ministar pravde FBiH, Meliha Lekić, profesorica Univerziteta u Sarajevu i Emir Zlatar, generalni seketar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca. Kao i svaka staljinistička čistka, i ova je učinjena bez prava na odbranu „otpadnika“. Oni nisu ni bili prisutni sjednici GO SDP. Mesihoviću i Mikuliću se kao veliki grijeh stavljao na teret što su savjetnici Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH. Zar je grijeh i zločin biti savjetnik šefa države? Ne ulazeći u radno pravo, drugovi staljinisti su, ako postoji dno, onda su dotakli dno ispod dna! Tako je SDP ostao bez posljednjeg mislećeg dijela rukovodstva. No, ko su glavni čistači?

Danima prije sjednice GO, unutar partije, ali i u medijima, javno su se eksponirali ,već rečeni Nermin Visarionovič – Staljin, te komsomolci bez dana radnog staža, dakle, profesonalni budžetski džabahljebaroši, s diplomama „sumnjivog morala“; Damir Mašić,  direktor SDP, nakon rata došao iz Srbije, Saša Magazinović, predsjednik GO, došao iz Srbije, Irfan Čangić, generalni sekretar SDP, Denis Bećirović, potpredsjednik SDP, svršeni učenik trogodišnje trgovačke škole i, naravno, Jasmin Imamović, šef kriminalnog holdinga Grada Tuzle i šef izbornog štaba Nerke Visarionoviča-Staljina, kojem članovi gradskog partijskog rukovodstva otkazuju poslušnost.

Šta je bio glavni cilj staljinističkog igrokaza u Sarajevu. Nije tu bilo ni idejnih ni bilo kojih drugih razloga za brutalan obračun sa rečenim mislećim dijelom Partije. Riječ je o brutalnoj borbi za vlast, za opstanak pikzibnerske, nedorasle, neobrazovane, neradničke, ali hedonističke grupe oko Nikšića. Riječ je o opasnosti zvanoj Edin Delić. Tog profesora Univerziteta u Tuzli, Flujbrajtovog stipendiste, majora Armije BiH i aktualnog načelnika Opštine Lukavac, Nikšić i pobočnici mu svakog dana sanjaju i vide ga kao budućeg šefa Partije. Na istom mjestu, u javi vide ga destine hiljada esdepovaca u BiH. Zato, treba ga svim snagama spriječiti.

To je osnovni razlog što se Nikšiću desio staljinizam.On je velika prevara biletara iz Konjica.Naime, čistka najistaknutijih drugova je zbog toga što svi oni, od Lagumdžije do Zlatara javno davali podršku prof.dr. Edinu Deliću kao najboljem kandidatu za novog predsjednika SDP BiH.

U svemu rečenom su i grm i zec! (Piše: Ekrem AVDIĆ)
___________________________________________
(Napomena: Stavovi autora nisu obavezno i stavovi TuzlaL!VE.ba portala)

Download PDF

8 Komentari

 1. Ako su izbacili iz sdp gore pobrojane onda su sami iz stranke trebali otici i niksic i magazinovic cengic a o mekinjesu imamovicu da ne pricam.ako si niksicu spao na to da te gura imamovic nisko si pao

 2. Najgori oblik očaja koji može zavladati u jednom društvu je sumnja da je uzaludno živjeti pošteno, a mutljaroši uvijek prolaze.
  Mi ovo zivimo odavno.

 3. A ništa Ereme o Deliću kao masonu, koji je u godini pred posljednje opšte izbore promijenio tri stranke. Kome taj može držati lekcije?

 4. Ooo, Ekreme, jesi izgladio nesporazum na relaciji Maljutka – MUP -SUP – Tup ? Uz lozu sve lakse ide, jel’de?

 5. peeckin dušmanine,
  Nemam ja nikakav nesporazum sa mojim drugom Maljutkom.On se brzo grije a sporo hladi.Nemam nesporazum ni sa MUP-om gdje sam bio savjetnik dvije godine.Nemam ni sa SUP-om jer ga nema a tebi ostavljam TUP! Što se tiče loze, ne pijem je jer je to smeće.Pozivam te u biblioteku kod Harija da probaš pravo piće-jabukovaču.Naravno, častim!

  • Bravo Eki, to je pravi odgovor gospodina, pogotovo spram kojekakvih “junačina” koje se kriju iz “peechke”, znači da nose suknjicu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here