Stanje nacije: SDA-Pazi odron (2)

4
1517

I pored niza izjava i saopćenja iz zgrade na broju 14 ulice Mehmeda Spahe, još nema ni jednog opipljivog razloga zbog kojeg je iz Predsjedništva SDA i sa mjesta predsjednika KO SDA Tuzla, pometen Mirsad Hukić. Odlazak čovjeka koji je na prošlim izborima dobio 37.000 glasova, jeste još jedan znak potpune erozije temeljne bošnjačke stranke koja krupnim koracima gazi ka mjestu opozicije nakon jesenjih izbora.

Floskula da nisu dobri odnosi u KO SDA Tuzla je izmišljena, kako bi se zanemario odnos snaga u tom organu koji se jednoglasno, prije dva mjeseca, izjasnio da se premijer Bego Gutić, narodski rečeno, zaobadao. Ili, modernije, izgubio kompas! Predsjedniku Bakiru Izetbegoviću, Gutić je u svojstvu premijera sitnu knjigu pisao. Zamislio je, da je on i premijer Kantonalnog odbora, a ne da je u tom organu predsjednik Mirsad Kukić. No, mnogo je važnije šta je u sitnoj knjizi pisao, a pisao je kako niko u Odboru ne valja, a posebno Kukić i ministar policije, Husejn Topčagić!

Sitna knjiga je, veoma brzo, postala dostupna medijima pa je bumeranog pogodio najkrupnijeg premijera u BiH. Ispostavilo se da Gutić nema baš obraza da bez argumenata blati partijske drugove partijskom šefu, jer se ispostavilo da mu zveče orasi! Pripadnici novinarskog esnafa su dokazali kako kabasti premijer ima u Sarajevu dva stana, valjda da bude bliže Baketu, jedan u Tuzli da bude bliži kabinetu u kojeg je spiskao skoro 35 hiljada maraka opreme! Naravno, tu je i kuća u Banovićima i vikendica da se odmara od silne brige za narod. A ni Univerzitet “Kallos” nije daleko!

Rezultati rada Gutićeve vlade su više nego li skandalozni. I pored protivljenja koalicionog partnera SBB Gutić je u Tuzli, pored umirućeg Medicinskog fakulteta, izlobirao da se otvori i privatni koji ne zadovoljava ni kriterije seoske ambulante. Da je želio biti ministar svih ministarstava, još jednom su se SBB ministri džabe opirali nakani Gutića da se u Kantonu enormno poveća broj upisanih u medicinske škole, naročito ženske djece. Ta djeca se, s našeg budžeta, školuju za potrebe Italije, Austrije, Njemačke…Gospodine Bego, pa ni ti tako kabast, a kamo li ja, ne možemo rađati djecu!

Umjesto da sa partijskim drugovima o svim problemima raspravi oči u oči, Bego se dao u uhode! U Bakirov taster! Tako su narušeni odnosi i u Vladi i u Kantonalnom odboru i to na način –cijeli Kantonalni odbor na jednoj, a Bego na drugoj strani! I sad, treba se čuditi što su zaobadanom Begi otvorene vrljike! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Download PDF

4 Komentari

 1. Žalosno je da jedan Tuzlak brani Mirsada Kukića. Ko veli ja sam se uhljebio u ministarstvo, nikada me nema na poslu, i jebe mi se za ostale Tuzlake koji su postali nacionalna manjina u svom gradu.

 2. Kuku ne mogu braniti ni napadati jer u saopstenjima nema ni rijeci zasto je smijenjen.Sve ovo ide ka urusavanju SDA
  , odnosno samourusavanju.To je u izbornoj godini gura u opoziciju. U tpme je njen problem.Inace, nisam u ministarstvu.Vec drugu godinu sam penzioner, a novinar nikad nije penzioner
  Drago mi je da ste moj citalac.

 3. Vrljike su otvorene, a i bikovi su dobro naelektrisani. Ovaj put, u ovoj borbi, jedan sigurno pada. Možda “Šaronja”, možda “Macan”. Da budem brutalno iskren, da na svijetlo dana izađe i malo tamnija strana moje osobnosti, volio bih da se poštenski pobodu. Pa, u žaru borbe, da nekako oba padnu.
  Ali, korida k’o korida. Ova je specifična, nije tradicionalna. Mogli bi je nazvati “Kantonalna”. Ta korida, “kulturno uzdizanje” naivnog bosanskog naroda, duboko teče u njihovim venama. Ne promijeni to niko, izgleda još mnogo, mnogo godina. Dug je i trnovit put, da iz gu••ce dođe u glavu.
  Ali, ko zna? Možda, neki od gledatetalja, zasićen tim stupidnim događanjem, progleda i kupi ulaznicu za koncert Amire Medunjanin!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here