Stanje nacije: Sad znamo ko su Bošnjaci!

0
984

Dok su u Mostaru Vučić, Čović i Plenković razmatrali osnove „Načertanija“, još uvijek temeljnog dokumenta vanjske politike Srbije, u kojem je Ilija Garašanin projektovao način podjele jedine nam domaje, u Sarajevu je vršena podjela na one koji jesu i na one koji nisu Bošnjaci. I to, na sijelu kod Bakira Izetbegovića!

Helem, prvi u bošnjačkoj političkoj stranci u rasulu, pozvao je na sijelo reis-l-ulemu Islamske zajednice u BiH, Huseina ef. Kavazovića s svim muftijama, šefove poslaničkih klubova u parlamentima, ministre, predsjednika Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, Adila Kulenovića, predsjednika gerijatrijskog Kruga nezavisnih intelektualaca „Krug 99“… sve Bošnjak do Bošnjaka. Teme sijela kod Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva naše države, bile su široke, duboke, teške i zabrinjavajuće. Na kraju sijela, kako je red i običaj, usvojeni su i Zaključci.

Tako se traži najhitnije potpisivanje ugovora između Islamske zajednice i države BiH, osuđuju se propagandne aktivnosti i sve laži o nekakavom radikalnom islamu u BiH i stavranju islamske države, traži se jačanje sekularne države, osuđuju se izjednačavanje agresora i branitelja, osuđuju se sva veličanja ratnih zločinaca, traži se od vlasti RS da prestane sa diskriminacijom povratnika i da ispunjavaju Aneks 7, da vlasti re-se prestanu sa diskriminacijom građana druge nacionalnosti, da se vjerska obilježja i simboli odstrane iz javnih ustanova, da se u svim kantonima ostvari ustavno-pravni status građana, da se Bošnjaci zalažu za evropske civilizacijske vrijednosti, da su Bošnjaci evropski narod…

Bez obzira da je riječ o sijelu što, dakle, rečeni zaključci nikoga ne obavezuju, svaki normalan čovjek bi ih sve odreda potpisao. Međutim, da su na sijelo pozvani i drugi Bošnjaci, sijelo bi bilo bolje, a i zaključci sijela. Onaj većinski, umniji, iskustveniji, za državu i narod zaslužniji, obrazovaniji, ugledniji, u svijetu nauke,umjetnosti i kulture, ako hoćete i politike, poznatiji broj Bošnjaka je izostavljen. Bošnjake je domaćin podijelio. Da li su oni po djelitelju bošnjačkog pečata uopšte Bošnjaci?! Da li se sumnja u njihovom bošnjaštvo? Pa zar Bošnjaci nisu već toliko podijeljeni? Pa kako ćemo se u be-ha sakupiti u „Bošnjake katoličke, pravoslavne i islamske vere“ kako je pisao Garašanin ako je kod Bakira jedan, Dodika drugi a kod Čovića treći pečat za ovjeru krvnih zrnaca. Nadam se da na ovom tekstu mi neće hatorit, čestiti Reis-l-ulema Husein ef. Kavazović. Hoću ga podsjetiti da je on i moj reis-ul-ulema, i onih muslimana iz ANUBiH, udruženja pisaca, slikara, muzičara, inženjera, poljoprivrednika, privrednika, i onih iz Radončićeve, Nikšićeve, Jerlagićeve, Željkove, Kojovićeve i drugih udruženja građana svrstanih u političke stranke.

Dakle, kao pripadnik većinskog soja Bošnjaka, ali bez pečata, i kao prijatelj Husein ef. Kavazovića, želim mu reći da se, zarad očuvanja autoriteta, kloni politike. Iskustvo njegovog prethodnika opominje! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here