Stanje nacije: Naš je život Švicarska…

4
911

Otac ‘Rvacke novodržavnosti, general Francek Tuđman, je na primjedbu Stipe Mesića: „Kako će reagirati narod?“, odgovorio:“Narod je stoka sitnog zuba!“. Kako ne dvojim oko Francekovog mišljenja, u svezi narodne uloge u odlučivanju o važnim državnim stvarima, sklon sam da troipomilionsko stado be-ha ovaca vidim kao stado bez zuba! Jer, naš je život Švicarska, kako pjeva konvertit Dino Merlin, koji se pod skute najveće bošnjačke političke stranke uvukao pjesmom „Da te nije Alija…“

Dakle, živimo prekrasno! Omogućila nam je to naša vlast, naš najbolji vlasnik, naš najbolji poslodavac i naš najbolji menadžer. Naša vlast nam svakog dana, u svakom pogledu ispunjava naše želje. Eto, „stoka sitnog zuba“ je poželjela sto hiljada radnih mjesta u ovom mandatu naše vlasti i ona se dala na udarnički zadatak. Samo u zadnje tri godine, naša je vlast našla 95.000 radnih mjesta u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj, Sloveniji, Danskoj, Švedskoj, pa,čak, u nama dalekoj, a prijateljskoj Australiji! Rodna Bosno, daleko odosmo, što bi rekao moj višedecenijski drug, rahmetli Vehid Gunić, koji je nedavno zamakao na putu za dženet.

Tako se naša vlast brine za mlade ljude. Ona je svojoj odlazećoj mladosti omogućila i da se visoko obrazuje – na kućnom pragu! Nema be-ha vukojebine bez univerziteta, ili makar fakulteta. Pod sloganom: “Ovdje kupujem, ovdje se osjećam čovjekom”, posluju visokoproduktivne štamparije diploma! Zato imamo i najobrazovanije zastupnike naroda u stotinama parlamenata. Čak je federalni ili državni parlament, svejedno kad su pare u pitanju, tri mjeseca primao plaću, a da nije održao nijednu sjednicu! Masovno su se osjećali čovjekom tamo gdje “kupuju”!

Brine se naša vlast i za starije naraštaje. Naročito penzionere! Naime, nauka je nedvojbeno utvrdila da je gojaznost prava bolest, pa su se u Americi i Evropi tim problemom zadeverali na državnim nivoima. Programi akcija zdravih ića i pića, sporta i razonode, džogiranja itd. na putu do zdravog života, napravili su najveći stručnjaci. To napominjem zato što je naša vlast, daleko ispred zapadnoevropske i američke. Ona je prije njih shvatila, a kako i ne bi kad se tako naškolala po univerzama na kućnom pragu, da narod ne smije puno jesti. Naročito mesa, mesnih prerađevina, ribe, a o biftecima i janjetini da i ne govorimo. To šteti narodnom zdravlju! Zato se narodna vlast žrtvovala za svoj narod, pa je na sebe preuzela rizik i svakodnevno naprosto ždere rečene nezdrave delicije! Na opšte oduševljenje naroda, posebno penzionera!

Kako narodna vlast, naškolana pod rečenim sloganom, zna da su penzioneri skloni i sklerozi i staračkoj zaboravnosti, to je učinila nadčovječanske, dakle, vanljudske napore i napravila program nepovećanja penzija. Zamislite, rezonuje naškolana vlast, kad bi povećali penzije, onako zaboravni penzioneri bi počeli jesti meso čime bi doveli u pitanje svoje zdravlje!
To je briga za građanina, to je humanizam, to je renesansa vlasti!

Kad je sve tako dobro, kad teku i med i mlijeko, „stoka sitnog zuba“ stenje od ljepote! Naši vladari, naškolani kako jesu, ne znaju onu pitalicu knjaza Miloša Obrenovića, upućenu svojim saradnicima: „Šta radi narod?“, na koju mu odgovore: “Narod galami”. “Onda steži”.

Na drugu pitalicu mu odgovore da narod šuti, a on im naredi: “Popuštaj!”. Naš narod šuti, a naša vlast sve više steže, sve više troši, sve više razbacuje, sve više krade, sve nas više raseljava, sve nas više čini tužnim…

Tračak nade ukazuje nam se iduće godine. Iduće godine su izbori. Iduće godine imamo priliku da prestanemo biti stoka sitnog zuba! Ko doživi! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Download PDF

4 Komentari

    • Sudeći prema “junaštvu” da s “lažnjakom” komentarišeš tekst ispod kojeg se čovjek potpisao punim imenom, prije bi ti pristajalo ime “bosanski poguzija”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here