Štab Zimske službe: U FBiH proglašeni zimski uslovi vožnje

0
484

Štab Zimske službe Federacije BiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa se u skladu s tim zabranjuje saobraćaj priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

Također, autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na snazi je obustava saobraćaja za sve kategorije vozila na magistralnom putu M-15 Livno – Šujica i na regionalnom putu R-419 Rakitno – Blidinje.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad – Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Vozači se upozoravaju da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Također, zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t na graničnom prelazu Izačić.

Nove sniježne padavine koje su zahvatile pojedine dijelove naše zemlje otežale su i usporile saobraćanje, te se izdvajaju putni pravci: Gornji Vakuf – Prozor, Bugojno – Novi Travnik, Sarajevo – Tuzla, Sarajevo – Sokolac, Foča – Gacko, Trnovo – Foča, Banja Luka – Čađavica, Kotor-Varoš – Teslić, Banja Luka – Turbe, Srbljani – Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac – Bihać – Velika Kladuša, Livno – Bosansko Grahovo – Drvar i Livno – Glamoč.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozači se savjetuju da voze maksimalno oprezno, vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila, navedeno je u izvještaju BiHAMK-a o stanju na putevima u BiH.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here