Šta Vučić kaže Srbima koji žele RS pripojiti Srbiji

0
178

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd čini sve što može da bude veoma konstruktivni partner BiH, kao što to čini i s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

– Zahvalan sam premijerima Albanije Ediju Rami i Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu što su sa mnom pokrenuli projekt koji mnogi nazivaju “mini Šengen”, a koji predviđa slobodan protok između naših zemalja – rekao je Vučić za francuski “Figaro”.

Upitan šta kaže Srbima koji žele priključenje Republike Srpske Srbiji, Vučić je rekao da Srbija mnogo investira u Republiku Srpsku, ali da priznaje teritorijalni integritet BiH.

Kada je riječ o Kosovu, Vučić je rekao da je tamo situacija teška jer Priština ne čini ništa da se pronađe kompromisno rješenje, a Albanci i dalje teže “velikoj Albaniji” i žele da dominiraju Balkanom.

– Albanci su uspostavili nove nacionalne interese koji imaju za cilj dominaciju na Balkanu. Tako je 28. novembar nacionalni praznik Albanije, a Aljbin Kurti, koji je pobijedio na izborima, već je najavio veliki marš ka Tirani i napao Ramu, s obzirom na to da se protivi politici saradnje na Balkanu koju podržava albanski premijer – rekao je Vučić.

Govoreći o odnosima s Hrvatskom, Vučić je rekao da želi da ih poboljša, jer strateški gledano Srbi i Hrvati nemaju razloga da se spore, prenose beogradski mediji.

On je odnose sa Slovenijom ocijenio kao izvanredne i dodao da Slovenci imaju probleme s Hrvatima, ali ne sa Srbijom.(sr,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here