Šta to u pivu diže raspoloženje, a nije alkohol

0
557

Studija njemačkih naučnika pokazala je da sastojak hordein aktivira centar za nagrađivanje u našem mozgu na sličan način poput dopamina. Te može biti odgovoran za podizanje raspoloženja na način da aktivira ključni dopaminski receptor.

Oni tvrde da hordein na mozak djeluje na sličan način kao hormon sreće te da i hordenin i domapin stimuliraju takozvani dopaminski receptor D2 u mozgu.

Potrebno je još doznati može li količina hordeina sadržana u pivu proizvesti osjetan učinak na centar za nagrađivanje. Dosadašnji rezultati upućuju na to da bi hordein mogao uvelike pridonijeti poboljšanju raspoloženja osobe koja konzumira pivo.

Za osjećaj opuštenosti i dobre volje odgovorni su kombinacija alkohola i hordeina, smatra naučnica Monika Pischetsrieder, jedna od autorica istraživanja. Podsjeća i da sličan efekt na mozak kao hordein ima salsolinol, sastojak čokolade.

”Iznenadilo nas je da supstanca u pivu može aktivirati dopamin D2 receptor, posebno zato što nismo posebno pratili hranjive stimulante,” dodala je profesorica Pischetsrieder.

Naučnici sada nastoje ustanoviti koliko je hordeina u pivu i koliko ga stiže u mozak. Naime, još uvijek nije poznato je li razina hordeina u pivu dovoljna da izazove ovaj efekt. Zasad se samo zna da supstancija sama po sebi ima određenu ulogu.

Pischetsrieder kaže da na dobru volju pojedinca ne utječe samo jedan sastojak hrane ili pića. Uglavnom je riječ o kombinaciji supstancija. Primjerice, kada je riječ o grickalicama, poput čipsa, okidači dobre volje su masnoće i ugljikohidrati.

No naučnici upozoravaju da alkohol ima i suprotno, depresivno djelovanje te može poremetiti misli, ravnotežu, čak i mentalno zdravlje. Višak alkohola može biti iznimno štetan.

Dakle, pivo ima marginalan utjecaj na razinu dopamina, ali postoji mnoštvo negativnih strana njegova konzumiranja zbog čega bi i u njegovu ispijanju trebalo imati mjeru, piše Hina.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here