SSSBIH: Poziv Vladi FBiH da definiše najnižu cijenu rada

0
294

Direktorica Evropskog odjela Međunarodne organizacije sindikata obrazovanja (European Education International) Suzan Floken (Susan Flocken) izjavila je danas u Sarajevu, nakon sastanka sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), da su nezavisan sindikalni pokret, socijalni dijalog i uvažavanje socijalnih partnera, ključni elementi efikasnog sindikalnog organiziranja i djelovanja.

Ona je dodala da je u BiH stigla kako bi sagledala trenutno stanje u vezi sa socijalnim dijalogom.

“Zaprepašteni smo informacijom da već 15 mjeseci nije održana sjednica Ekonomsko socijalnog vijeća FBiH, nadam se da će nakon ove misije biti napravljeni određeni koraci”, kazala je Floken nakon sastanka sa predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedinom Šatorovićem.

Šatorović je ovom prilikom izjavio da, pored toga što Ekonomsko socijalno vijeće FBiH ne funkcioniše već petnaest mjeseci, nije definisana najniža cijena rada, a nisu doneseni ni zakoni o uvezivanju radnog staža i o zaštiti na radu. On je pozvao Vladu Federacije BiH da poduzme korake po tom pitanju. Donošenje zakona o štrajku omogućio bi legalnu organizaciju štrajka radnika, poručio je Šatorović.

“Ovi ljudi koji stoje iza mojih leđa koriste priliku da pozovu Vladu FBiH, Udruženje poslodavaca, da što prije sjednemo za pregovarački sto. Oni će ove informacije, u pravom smislu te riječi, prenijeti u Brisel, jer činjenica je da gore ne dopiru sve informacije”, rekao je predsjednik SSSBiH.

Inače, Međunarodni sindikat obrazovanja je organizacija koja u ovom trenutku predstavlja 11 miliona učitelja i nastavnika, a koju je kao socijalnog partnera prepoznala i Evropska unija.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here