Srbija: Prve tužbe građana protiv NATO-a, zbog bombardovanja osiromašenim uranijem

0
451

Predsjednik Udruženja građana “Osiromašeni uranij” Sveto Nogo iz Srbije najavio je u ponedjeljak prve tužbe srpskih građana oboljelih od karcinoma protiv zemalja članica NATO-a koje su bombardirale Srbiju osiromašenim uranijem.

“Očekujem krajem rujna, početkom listopada da ćemo govoriti o tome kako će izgledati tužba prema članicama NATO-a. Ovo nije kolektivna tužba i iza nje ne treba stajati država. Ovo su pojedinačne tužbe i tužit ćemo za materijalnu i nematerijalnu štetu koja nam je nanesena”, naveo je Nogo na simpoziju o posljedicama bombardiranja SR Jugoslavije osiromašenim uranijem 1999. godine, koji se održava u Nišu.

Naglasio je kako će biti tužene pojedinačno sve države članice NATO-a i dodao da će se prvo ići na pet država članica NATO-a, koje će se odabrati nakon ovog skupa, javio je Tanjug.

Domenico Leggiero, politikolog i vojni pilot iz Firence na simpoziju je kazao da je, što se tiče talijanske vojske, već dokazano štetno dejstvo i povezanost osiromašenog uranija i kancerogenih oboljenja i to još od 1987. godine, prije bombardiranja SR Jugoslavije.

Naveo je da je u Italiji bilo više od 80 sudskih postupaka, te da su svi ti procesi dobijeni, a presude su bile u korist vojnika.

Odvjetnik Srđan Aleksić kazao je da je za sudske procese koji će biti vođeni pred nacionalnim sudovima zemalja članica NATO-a, za građane Srbije najbitnije to što je talijanski sud potvrdio uzročno-posljedičnu vezu između osiromašenog uranija i oboljevanja vojnika koji su boravili na bombardiranom teritoriju Kosova i Metohije.

“Vojnicima oboljelim od kancera i obiteljima preminulih sud u Italiji odobrio je nadokanadu štete u visini od 200.000 do 500.000 eura. Mi ćemo tražiti istu odštetu za naše građane”, kazao je Aleksić.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here