Srbija priprema veliku vojnu vježbu: Prikazivanje moći

1
442

Krajem sljedećeg tjedna u Srbiji će se održati velika vojna vježba “Vijek pobjednika”.

Vježba će se održati povodom Dana primirja, odnosno stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Srpski ministar obrane Aleksandar Vulin prokomentirao je za Politiku kako će u vježbi sudjelovati više od 6000 pripadnika srpske vojske.

“Vijek pobjednika”

“Možda je to za druge bio dan primirja, za nas je to bio dan pobjede, oslobođenja i zato će se vježba zvati Vijek pobjednika.

Nikada do sada se vježbe nisu izvodile na ovaj način, istovremeno na više lokacija s bojevom upotrebom. Na pet lokacija više od 6.000 pripadnika Vojske Srbije s 469 borbenih sustava i 24 zrakoplova istovremeno će izvoditi složene prikaze obučenosti”, rekao je srpski ministar.

“Sudjelovat će svi naši vidovi i rodovi. Forsirat će se rijeke i prebacivati borbena tehnika, avijacija će bombardirati ciljeve, protuzrakoplovna sredstva će demonstrirati kako bi branila naše nebo, artiljerija će prikazati domet i moć, oklopne jedinice će u velikom broju gađati u pokretu, naše pješaštvo će pokazati brzinu i obučenost, padobranskim desantom pokazat ćemo kao bi se reagiralo na terorističku prijetnju i koja sve sredstva imamo za borbu u otežanim uvjetima.

Vojska Srbije će pokazati kako bi djelovala u slučaju istovremenog napada iz više pravaca i kako bi odgovorila na različite vidove ugrožavanja naše sigurnosti”, ispričao je Vulin.

MIG-ovi od Rusije

Rusija je danas isporučila Srbiji šesti vojni lovac MIG-29 koji je poslije općeg remonta transportnim zrakoplovom dopremljen na vojni aerodrom Batajnica, objavio je ruski portal Sputnjik.

Srbija je, u okviru vojno-tehničke suradnje s Ruskom Federacijom, dobila šest lovaca MIG – 29, a zrakoplov koji je od četvrtka u sustavu srbijanskog Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (RV i PVO) prethodno je potpuno preuređen u 121. Avioremontom zavodu u Rusiji, navodi Sputnjik.

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here