Srbija i Hrvatska šalju zajedničku prijavu EU fondovima za obnovu pruge Zagreb-Beograd

0
444

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i potpredsjednica srpske vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisat će u petak u Beogradu Memorandum o suglasnosti između dvaju ministarstava o suradnji radi promicanja učinkovitosti željezničkog prometa.

Uz bilateralan razgovor u četiri oka dvoje ministara, tijekom susreta dvaju izaslanstava planirani su i tematski sastanci iz zajedničkih resora.

Poslije potpisivanja Memoranduma o suglasnosti između dvaju ministarstava o suradnji radi promicanja učinkovitosti željezničkog prometa ministrica Mihajlović i ministar Butković održat će zajedničku tiskovnu konferenciju.

Zajedno će aplicirati za financiranje iz EU fondova

Potpredsjednica srpske vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović pozvala je sredinom veljače svog hrvatskog kolegu Olega Butkovića da posjeti Beograd kako bi potpisali protokol o suradnji na projektu rekonstrukcije željezničke pruge Beograd-Zagreb.

Poziv je uslijedio odmah nakon službenog posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu, tijekom kojeg su ministrica Mihajlović i ministar Butković usuglasili bit protokola i dogovorili da čim prije bude potpisan.

Na sastanku u Zagrebu dogovoreno je da Srbija i Hrvatska za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova zajedno apliciraju za financiranje iz fondova Europske unije.

Rekonstrukcija za bolju povezanost regije

“Rekonstrukcija pruge Beograd-Zagreb pridonijet će još boljem infrastrukturnom povezivanju Srbije s regijom, što je prioritet srpske vlade i na čemu intenzivno radimo sa svim susjedima. Ako postignemo sve dogovore, očekujem da iduće godine krenemo u realizaciju projekta”, izjavila je tada ministrica Mihajlović.

Željeznička pruga Beograd-Zagreb je na europskom Koridoru 10, a vrijednost rekonstrukcije na teritoriju Srbije procijenjena je na oko 250 milijuna eura.

Riječ je o rekonstrukciji dijela pruge u oba smjera na dionici od Golubinaca do Šida, odnosno do granice Srbije s Hrvatskom, te modernizacija dionice od Rume do Šida, priopćilo je u veljači srpsko Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here