Španska policija razbila srbijansku kriminalnu grupu i zaplijenila 800 kilograma kokaina

0
183

Na osnovu operativnih podataka srpske policije u blizini Azorskih otoka u Atlantskom oceanu zaplijenjeno oko 800 kilograma kokaina i razotkrivena kriminalna grupa, sačinjena pretežno od državljana Srbije, koja se bavila krijumčarenjem tog narkotika iz Južne Amerike u Evropu.

Srbijanski MUP priopćio je da se radi o kokainu izuzetne čistoće te da se vrijednost zaplijenjene droge procjenjuje na oko 50 milona eura.

Prema navodima direktora srbijanske policije Vladimira Rebića, nakon prikupljenih informacija da se organizirana kriminalna grupa bavi distribucijom narkotika, kao i saznanja o konkretnom načinu i vremenu transporta kokaina iz Južne Amerike, pripadnici srpske kriminalističke policije su informacije proslijedili španskim kolegama koji su Atlantskom okeanu zaustavila jedrilicu u kojoj je pronađen kokain.

Uhapšena su tri člana posade: državljanin Meksika, državljanin Rusije i državljanin Srbije, dok su istovremeno u Srbiji, zbog sumnje da su počinili kaznena djela udruživanje radi vršenja kaznenih djela i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, uhapšene dvije osobe iz Šida, a za jednom je raspisana potjernica.

U policijskim pretresima na četiri lokacije u Srbiji policija je zaplijenila dokumentaciju vezanu za uplate i isplate i transfere novca osumnjičenima koji su uhapšeni na jedrilici, avionske karte, bilješke, memorijske kartice, više USB-a, mobilne telefone, kao i opremu i uređaje za neovlašteno audio i video snimanje, javila je RTS.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here