Socijalni dan u BPK: Srednjoškolci zamjenili premijerku i ministre

0
177

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini danas je i u Goraždu realizirala „Socijalni dan“ u kojem srednjoškolci svoje školske klupe mjenjaju radnim mjestima.

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) 54 srednjoškolca radila su u institucijama, ustanovama i preduzećima koji su podržali projekat „Socijalni dan“.

Pet srednjoškolaca danas je obnašalo ministarske odnosno premijersku funkciju u Vladi BPK.

Premijerka Aida Obuća i ministri u kantonalnoj Vladi članove Asocijacije srednjoškolaca – Lokalnog tima Goražde, upoznali su s osnovnim zadacima i nadležnostima izvršne vlasti, nakon čega su srednjoškolci preuzeli njihove funkcije.

Premijerka Obuća istakla je da je Vlada BPK donijela odluku da pozitivno odgovori na zahtjev Asocijacije srednjoškolaca, da oni danas budu članovi Vlade i premijer BPK-a.

„Prvi put su u zgradi Vlade i mi smo im izašli u susret želeći im približiti ministarstva i šta se tu, u biti, radi u Vladi BPK, kako bi oni stvorili sliku o tome, šta i kako ko radi, da bi se kasnije mogli odlučiti kojim zanimanjem da se bave. Ono što je jako pozitivno a vezano za ovu akciju jeste da sva sredstva koja se prikupe današnjim volontiranjem odnosno radom srednjoškolaca će se iskoristiti u realizaciji njihovih kvalitetnih projekata. Ovo su jako vrijedna djeca koja žele društveno korisnom aktivnošću da pomognu svojoj društvenoj zajednici“ – kazala je Obuća.

Koordinatorica ASU u BiH, lokalni tim Goražde, Amna Kazagić zahvalila se Vladi BPK ali i drugim institucijama, ustanovama i preduzećima u kojima su danas srednjoškolci školske klupe zamijenili radnim mjestima te tako zaradili dnevnice od minimalno 20 KM.

„Ovo je prvi put nakon četiri godine da mi imamo priliku da radimo ovdje. Danas na području BPK-a imamo 54 radna mjesta tj. 54 srednjoškolca, što je veliki uspjeh obzirom da smo prošle godine imali 35 radnih mjesta, tako da se trudimo i još više napredujemo. Ovo je divno iskustvo za nas, može se dosta toga naučiti, a takođe, socijalni dani su odlična prilika za mlade da se pronađu, jer mnogi su se odlučili za nešto uz pomoć socijalnog dana“ – kazala je Kazagić.

Naglasiula je da se sredstva prikupljena u okviru Socijalnog dana prikupljaju u fond Asocijacije srednjoškolaca u BiH, a za što će biti utrošena predlažu lokalni timovi ove asocijacije. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here