Snažna fronta prodire iznad Evrope, od srijede drastično hladnije…

0
184

Kako najavljuje meteoservis Severe Weather Europe na svojoj stranici, prodire jaka hladna fronta na područje istočne i srednje Evrope.

Snažna hladna fronta prvo će se u ponedjeljak uzdignuti iznad zapadne Evrope, dok se na području istočne Evrope prodor hladnog zraka očekuje u utorak navečer.

Temperature će pasti u prosjeku za 5 do 10 Celzijevih stepeni, ali su ponegdje moguća i drastična zahlađenja, sa temeraturom koja će se u nekim dijelovima spustiti i do 0 stepeni – piše Severe Weather Europe.

Kako javlja ovaj servis, temperature će pasti za 10-ak stepeni i očekuje se da će se zahlađenje zadržati sve do narednog vikenda.

Meteorolozi BiH najavljuju zahlađenje iduće sedmice, a ono će se najviše osjetiti u jutarnjim i večernjim satima.

Drugi dan vikenda u Bosni i Hercegovini bit će sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Prijepodne po kotlinama u Bosni će biti magle. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 23 i 29°C, na jugu zemlje do 32°C.

U ponedjeljak, 16. septembra u BiH će se i dalje zadržati pretežno sunčano vrijeme. Dio prijepodneva po kotlinama u Bosni lokalno će biti magle. Vjetar slab, u Bosni zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32°C.

U utorak, 17. septembra, stiže promjena vremena… Prognozira se sunčano prije podne, no u drugoj polovini dana stiže umjereno naoblačenje. Jače naoblačenje sa sjevera stiže u noći na srijedu, prenosi Depo portal.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 26 i 31°C.

U srijedu, 18. septembra, u cijeloj Bosni i Hercegovini se prognozira oblačno vrijeme sa slabom kišom. Vjetar slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera.

Sa kišom stiže i pad temperature… Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 14 i 20°C, na jugu zemlje od 24 do 28°C.

I Hrvatski meteorolozi također najavljuju naprasni kraj ljeta… Relativno stabilno i iznadprosječno toplo potrajat će sve do utorka, izvijestila je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

– U utorak je sve vjerojatnije jačanje juga, te novo naoblačenje, pljuskovi i grmljavina, najprije na sjevernom Jadranu, prognozirala je dr. sc. Strelec Mahović.

Prema sedmodnevnoj prognozi objavljenoj na stranicama DHMZ-a, temperature će nakon osvježenja mjestimice pasti i za 10 stepeni. Tako se u Zagrebu predviđa kiša i maksimalna temepratura od 16°C. U gorskim predjelima ta će razlika biti još veća, primjerice Delnice će sa maksimalna 24 stepena pasti na samo 11°C.

Na Jadranu pogoršanje stiže tek u večernjim satima u srijedu, no tamo se neće dogoditi takav temperaturni šok kao u kontinentalnom dijelu, kažu iz DHMZ-a.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here