Slobodan Ujić: BiH mora zaštititi granice i smanjiti broj ulazaka migranata

0
151

Svi u Bosni i Hercegovini moramo, prije svega, povesti računa i ne baviti se posljedicama, odnosno nekim privremenim prihvatnim centrima, povećavati kapacitete u Bosni i Hercegovini, nego moramo zaštititi naše granice, upozorio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.

Privremeni prihvatni centri su, kako je rekao Ujić, većinom na “gornjoj” granici Bosne i Hercegovine. U privremenim prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini smješteno je oko 4.000 migranata.

“Imamo uvijek u pokretu između 500 i 600 migranata i u privatnim smještajnim kapacitetima, to je promjenjiva kategorija, negdje 1.000 i 1.500 migranata. Tako da trenutno na prostoru Bosne i Hercegovine imamo između 6.000 i 7.000 migranata”, kazao je Ujić.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima BiH, dnevni priliv migranata bio je povećan u oktobru i sve do kraja mjeseca je iznosio oko 180 migranata koji su na dnevnoj bazi ulazili u BiH.

“Međutim, imamo u posljednjih sedam dana smanjen broj migranata koji ulaze u BiH na dnevnoj bazi, između 110 i 120”, kazao je Ujić.

Što se tiče humanitarnog aspekta, kao i raspoređenosti na prostoru Bosne i Hercegovine, navodi Ujić, u Unsko-sanskom kantonu je najviše migranata, gdje je ujedno i najteže.

“Tamo imamo najveći broj novih migranata. U kasarni Ušivak kod Hadžića, u Sarajevskom kantonu, imamo oko 750 ljudi i u pokretu 600 do 700. To je oko 1.200 do 1.500 migranata na tom dijelu. Nažalost, svi ostali su u Unsko-sanskom kantonu i gore je najteža i najsloženija situacija. Imamo Vučijak, gdje možemo slobodno da kažemo da ne postoje nikakvi uslovi koji su dostojanstveni i dostojni boravka jednog čovjeka. Tako da se sigurno, uz ove zimske dane koji slijede, taj kamp mora što hitnije raspustiti i mora se iznaći adekvatan smještaj za te ljude”, istakao je Ujić.

– Baviti se uzrocima migracija, a ne samo posljedicama –

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH upravo se vratio sa velikog međunarodnog skupa posvećenog migracijama, koji se održao u Varšavi u Poljskoj.

“To je bio jedan veliki skup gdje je bilo zastupljeno 86 zemalja, gdje su bili direktori svih graničnih policija, odnosno predstavnici svih tih zemalja, a gdje se govorilo o temama migracija. Moram da kažem da mi moramo u Bosni i Hercegovini napraviti strategiju i da bez naše strategije i našeg djelovanja nama niko sa strane ne može pomoći. Može nam pomoći u finansijskom smislu, materijalno-tehničkom, ali strategiju u borbi protiv ilegalnih migracija mora imati Bosna i Hercegovina. To teško kod nas ide, četiri nivoa vlasti i sve ostalo. Ali, da je strategija nužna, to stoji, i da se svi slažemo da moramo početi da se bavimo uzrokom, a uzrok je ulazak migranata od istočnih susjeda, zemalja sa istoka”, cijeni Ujić.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here