Skupština KS usvojila izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima

0
285

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su danas po hitnom postupku zakone o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo i Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo.

Ministar unutrašnjih poslova KS-a Admir Katica ocijenio je da izmjene predstavljaju ‘civilizacijski iskorak’ te da će značajno unaprijediti organizaciju i djelovanje MUP-a KS i Uprave policije, a posebno kada je u pitanju vraćanje struke i integriteta u policijske redove.

“Uzimajući u obzir izvještaje Tužilaštva KS izvršena je analiza uposlenih u Upravi policije MUP-a KS kojom prilikom je utvrđeno da dvije trećine policijskih službenika nemaju adekvatnu stručnu spremu shodno radnom mjestu, a od rada policije direktno ovisi kvalitetan rad tužilaštava i sudova”, kazao je Katica.

Ministar je naglasio da prvi čovjek policije odnosno policijski komesar, prema novim uslovima, neće moći biti neko ko je ikad bio član neke političke stranke ili je djelovao u političkom smislu čime se u potpunosti odstranio i uticaj politike na policiju

Isti uslovi, kako kaže, vrijediće i za članove Policijskog odbora, Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe javnosti.

Katica ističe da se u prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima KS utvrđuje i sigurnost pozicija načelnika i inspektora u Jedinici za profesionalne standarde, jer je predviđeno da više neće postojati mogućnost da zbog određenih radnji koje poduzimaju u okviru svojih službenih zadataka trpe posljedice, odnosno da ih policijski komesar može premjestiti na drugo radno mjesto.

“Time se osigurava potpuna efikasnost i integritet postupka unutrašnjih istraga u Upravi policije MUP-a KS”, zaključio je ministar Katica.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here