Skandalozno: Javno čerupanje kokoške

2
1021

Treba biti totalno malouman ili još totalnije neodgovoran, ili jedno i drugo, pa javnu pokretnu i nepokretnu imovinu Tuzle pretvoriti u “Alajbegovu slamu“! Upravo se to već petu godinu dešava sa javnom imovinom, dakle imovinom građana, kojom upravlja lokalni šerif sa tucetom pomoćnika.

Onaj što se zove gradski pravobranilac, zadužen da šiti javni interes, to jest imovinu, deangažovani Mirsad Delić, četiri je godine bio vršilac dužnosti. Četri godine je skandalozno dug rok za popunu tako važne javne funkcije. Što neznanje, što poslušnost ljudi, a ne zakona, pretvorili su imovinu Grada u kokošku koju javno čerupaju samo odabrani. Da li kroz prodaju zemljišta, arčenje budžeta ili izgubljene sudske sporove. Samo u ve-de mandatu rečenog Delića iz budžeta Grada plaćeno je za izgubljene sudske sporove blizu četiri miliona maraka. Dakle, iz džepova građana.

Poslije “vedeisanja”, raspisan je natječaj za konačnu popunu tog radnog mjesta. Htjelo se nastaviti po starom i to na način da se utemelji ponovo na četiri godine ve-de Delić. Komisija ga je čak i izabrala kao najboljeg kandidata iako nije ispunio osnovni zakonski kriterij – da ima visoke moralne kvalitete. Kad je vijest iz kabineta vladara Grada procurila u javnost, da je predložen Gradskom vijeću čovjek koji je godinu dana bio iza rešetaka, procedura je prekinuta.

Prije skoro tri mjeseca, već kompromitovana pomoćnica “vedejca”, Ara Sarajlić, koja je bila članica komisije koja je Deliću, kao kandidatu, dala visoku ocjenu, postavljena je za vršioca dužnosti gradskog pravobranitelja. Rečeno je da se mora,“iz proceduralnih razloga“, ponovo raspisati natječaj. Međutim, ne raspisuje se! Jer, traži se ppgodna ličnost i sličnost sa prethodikom. Ili se, želi nastaviti sa pravnim nasiljem i ni krivu ni dužnu na tom mjestu držati gospođu Sarajlić četiri godine!

Međutim, iz krugova bliskih vladaru Grada, saznajemo da spomenuta gospođa ne želi takav status, niti će konkurisati za legalni mandat od četiri godine. Već sudjelovanjem u Komisiji koja je doživjela moralnu osudu javnosti, dovoljno se opekla. I zna na kakve bi sve pritiske nailazila.

Dakle, do daljnjeg, javno čerupanje kokoške Tuzle se nastavlja! (E.A.)

Download PDF

2 Komentari

  1. Kriminal kod zloupotrebe vlasti je legalan i dozvoljen. Nadležne institucije to ne zanima, i građanin je tu nemoćan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here