SIPA izvršila provjeru 18 od ukupno 19 kandidata

0
120

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) završila je do danas provjeru 18 od ukupno 19 predloženih kandidata za ministre i njihove zamjenika u novom sazivu Savjeta ministara BiH, saznaju Vijesti.ba.

U proteklih desetak dana, SIPA je okončala provjeru 11 kandidata, a portparol ove agencije Luka Miladinović potvrdio je danas za Vijesti.ba da su provjere završene za njih još sedam, kao i da su izvještaji dostavljeni predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji na dalje postupanje.

“U toku je provjera osmog kandidata, odnosno posljednjeg od 19, koliko je dostavljeno na provjeru”, rekao nam je Miladinović.

S druge strane, Denis Zvizdić za Avaz je potvrdio da su “svi kandidati prošli sigurnosne provjere, pa i Mlađen Božović, kandidat DNS-a za ministra za ljudska prava”.

Podsjećamo, predloženi kandidati za ministre i njihove zamjenike ranije su prošli provjere u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, koja je saopštila da svi ispunjavaju potrebne uslove za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH.

Nakon što provjere budu okončane u SIPA-i, Parlament BiH će moći da se izjasni o novom sazivu Savjeta ministara BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Denis Zvizdić ranije je rekao da su dva moguća datuma održavanja sjednice ovog doma na kojem bi se glasalo o novom sazivu najvišeg izvršnog organa vlasti u BiH – 23. ili 30. decembar.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here