Sinoć u Tuzli otvoren deveti festival mladih Kaleidoskop (Foto)

0
1149

Izložbom radova i ilustracija autora Dejana Slavuljice sinoć je u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli otvoreno ovogodišnje, devet po redu izdanje Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop, koje će u naredna tri dana ponuditi bogat umjetničko-zabavni sadržaj.
Prve festivalske noći koju je pratilo i svečano otvorenje, prisutni su u Ateljeu Ismet Mujezinović imali priliku pogledati radove i ilustracije grafičkog dizajnera iz Tuzle Dejana Slavuljice.

Riječ je o 19 izabranih djela iz Slavuljičinog bogatog opusa, koji su nastali u proteklom periodu.

“Trudim se da ne izlažem uvijek iste radove, posebno kada se radi o Tuzli, tako da sam sad napravio izbor radova koji su najinteresantniji i koji odgovaraju samom prostoru. Jedan dio izloženih radova vezan je za moj magistarski rad, drugi je iz različitih ciklusa, a također tu su i neke ilustracije koje sam radio za CD covere”, kazao je Slavuljica za Klix.ba.

Pored ilustracija, na ovoj postavci također su zastupljeni i crteži, odnosno radovi rađeni olovkom koji u opusu ovog umjetnika zauzimaju posebno mjesto.

“S obzirom da sam grafički dizajner po struci, veoma često forsiram ručni rad, odnosno crtež i skicu, tako da se u ilustracijama i nekim drugim vidovima mog likovnog izraza oni mogu pronaći, a na takav način pokušavam im dati ulogu finalne izvedbe”, pojasnio je autor postavke.

Slavuljica je dosad izlagao na nekoliko samostalnih i velikom broju kolektivnih izložbi u rodnom gradu, državi i inostranstvu, a pored toga što je diplomirani grafički dizajner, umjetničkoj publici, ali i kritici predstavljao se crtežima, skulpturama, slikama, fotografijama, ali i drugim oblicima likovnog izraza.

U okviru ovogodišnjeg Kaleidoskopa Tuzlaci, ali i gosti koji u vrijeme održavanja festivala borave u ovom gradu, imat će priliku uživati u bogatom umjetničko-zabavnom programu, kojeg, između ostalog sačinjavaju i Art market na Korzu, ali i Street Art pod okriljem kojeg će umjetnici oslikavati atomska skloništa na potezu od naselja Brčanska Malta prema Slavinovićima.

U sklopu Kaleidoskopa sinoć je održan i koncert na kome je nastupilo više tuzlanskih bendova i zvijezde večeri beogradski bend Škrtice. (Klix, TL, Foto: TL)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here