Sigurnosna situacija u FBiH zadovoljavajuća

0
549

Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za devet mjeseci ove godine, kao i druga aktuelna pitanja u vezi s radom policije u FBiH, bile su teme redovnog sastanka članova Koordinacije direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova koji je održan u Zenici.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač kazao je da su pokazatelji njihovog rada za prvih devet mjeseci ove godine izuzetno pozitivni, kao i da su signal i usmjerenje za rad do kraja tekuće godine, “kako bi neke stvari popravili i zadržali stanja koja su pozitivna”.

“Mislim da ćemo na kraju 2017. godine imati razloga da kažemo da smo dobro radili. Stanje kriminaliteta u FBiH u poređenju s brojem izvršenja krivičnih djela na isto razdoblje 2016. je manje za deset posto. Ako se zna da su isti prošlogodišnji podaci bili bolji u odnosu na 2015. onda ovo što imamo danas govori o jednom stalnom pozitivnom trendu policijskog rada u oblasti kriminaliteta u smislu njegovog smanjenja, a društvene okolnosti u socijalnoj sferi govore nešto sasvima drugo”, istakao je Lukač.

Govoreći o stanju javnog reda i mira za prvih devet mjeseci ove godine, naveo je smanjenje broja evidentiranih prekršaja čak za 16 posto, a u oblasti sigurnosti prometa na cestama došlo se do ohrabrujućeg podatka da je broj evidentiranih prometnih nezgoda manji za sedam i po posto, u odnosu na isti period prošle godine.

Zabilježen je manji broj poginulih osoba, manji je broj osoba s teškim tjelesnim ozljedama, što je, kako je rečeno, izuzetno važno s obzirom na posljedice koje nastupaju nakon prometnih nezgoda.

Lukač navodi da svi ovi pokazatelji govore o jednom dobrom policijskom radu.

“U složenom ekonomskom stanju obično se evidentira porast kriminaliteta, što je sasvim razumljivo, a osobito krivičnih djela u oblasti imovinskih delikata. Prema tome ovi rezultati policije su ohrabrujući i to govori o činjenici da policija stanje sigurnosti po ovim pokazateljima drži pod kontrolom, pod nadzorom i da svakim danom ovi rezultati su sve bolji”, ustvrdio je Lukač.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa socijalnom sigurnosti zaposlenika u policijskim organima, Lukač je istakao da nažalost još ne postoje društvene okolnosti s kojima bi se uredovalo da svi policijski službenici u Federaciji, pa i BiH, budu isto nagrađeni za iste poslove i zadatke koje obavljaju u bilo kojem dijelu BiH što je rezultat prije svega političkih okolnosti u bh. društvu.(f,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here