Serwer: Milošević zaslužuje “titulu” najvećeg neprijatelja Srbije

0
221

Madeleine Albright i Bill Clinton su pomogli Srbiji da se otarasi Slobodana Miloševića i time stvorili šansu da Srbija postane evropska demokratija. Milošević zaslužuje „titulu“ najvećeg neprijatelja Srbije.

To kaže za Danas Daniel Serwer, profesor vašingtonskog univerziteta John Hopkins, komentarišući tvrdnju ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da srpski narod neće imati „veće neprijatelje“ od bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona i bivše američke državne sekretarke Madeleine Albright.

Povodom Dačićeve konstatacije da Serwer, koji ga je kritikovao zbog najave da će pozvati Srbe u Americi da glasaju za republikanca Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima, „želi da pravo koje uživaju Albanci u SAD suspenduje Srbima koji tamo žive“, naš sagovornik navodi: “ Gospodin Dačić očajnički želi da prikrije svoju sopstvenu grešku koju je napravio nagovjestivši da će se srpska vlada umješati u američke izbore, u korist Trumpa, naravno da Srbi u Americi imaju svako pravo da glasaju za koga žele“.

Daniel Serwer je, podsjetimo, za Radio Slobodna Evropa nedavno rekao da „nije mudra odluka Dačića da na narednim izborima u SAD organizuje podršku srpskih doseljenika Trumpu“. On je kazao da „očigledno Dačić misli da ima prijatelje u aktuelnoj administraciji i da želi da ih podrži – ali, sve što je postigao jeste da je osigurao da ko god bude bio sljedeći predsjednik SAD iz redova demokrata, Dačića, a možda i Srbiju, smatra za neprijatelja… dakle, to mu uopšte nije bilo mudro“.

Ivica Dačić je zatim za Večernje novosti kazao: „Kako su se demokrate u eri dinastije Clinton ponašale prema našem narodu, dobro smo na svojoj koži osjetili 1999. Oni su izabrali da im Srbija bude neprijatelj, a ne mi… kada Albanci organizovano podržavaju Hillary Clinton i kada po njoj i po njenom suprugu daju čak i imena buticima, onda je to legitiman stav. A kada ja, na nivou ideje, najavim mogućnost da bi Srbi organizovano mogli da podrže Trumpa, onda je to miješanje u unutrašnje stvari Amerike… smiješno“.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here