Šepić: U septembru se osniva Narodni nezavisni blok – Pokret za Evropu

0
995

Politika mora biti vraćena narodu s obzirom na to da je ona danas ukradena od naroda, kojem ova država i njene institucije pripadaju – kazao je danas poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Senad Šepić.

On je nakon današnjeg sastanka Inicijativnog odbora za novo političko djelovanje i organiziranje u BiH, na kojem je usvojena Platforma za oslobađanje potencijala i pokretanje BiH, predstavio 11 tačaka te platforme te najavio da će 10. septembra biti održana osnivačka skupština novog političkog projekta u BiH pod nazivom Narodni nezavisni blok – Pokret za Evropu.

“U nazivu stoji narodni blok jer želimo da pravimo savezništva, budući da postoji mnogo podjela u BiH, a mi želimo ponuditi politiku koja će praviti mostove kako bi pokrenuli i promijenili BiH”, istakao je Šepić, dodajući da će to biti politika primarno okrenuta ka budućnosti.

Jedna od tačaka platforme, koje će biti ključni pravac političkog djelovanja u narednom periodu, uključuje zalaganje za oslobađanje od politike svađe, inata i traženja problema te oslobađanje od ekonomske politike siromašenja, kredita i visokih poreza.

Platforma također podrazumijeva i oslobađanje od lošeg upravljanja firmi u državnom vlasništvu i pokretanje boljeg upravljanja državnim vlasništvom te oslobađanje od korupcije, nepotizma i nepravde.

Šepić, je između ostalog, podsjetio da se prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH procjenjuje da u cijelom svijetu ima blizu dva miliona Bosanaca i Hercegovaca, što je blizu 50 posto stanovnika BiH. To BiH čini prvom u Evropi i sedmom u svijetu po udjelu iseljenika na sveukupno stanovništvo.

Stoga će, istakao je, jedan od ciljeva Narodnog nezavisnog bloka – Pokreta za Evropu biti oslobađanje potencijala bh. dijaspore te pokretanje politike koja prihvaća kao partnere i uključuje mlade i stručne ljude iz dijaspore u razvoj BiH.

U obraćanju novinarima, Šepić je pozvao sve građane, bez obzira na nacionalnost, koji pripadaju drugim političkim strankama ili uopće nisu politički aktivni, da se uključe u rad Narodnog nezavisnog bloka kako bi zajednički pronašli najbolja i najkvalitetnija rješenja te 10. septembra pokrenuli novi politički projekt.

Šansu, kako je rekao, žele dati novim, mladim, stručnim i obrazovanim ljudima čiji potencijal dosad nije bio adekvatno iskorišten.(f,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here