SDP: Brutalno kršenje poslovnika na posljednjoj sjednici Skupštine TK

0
216

Klub poslanika SDPBiH u Skupštini Tuzlanskog Kantona izražava veliko nezadovoljstvo i nevjericu zbog načina rada i vođenja 10. Sjednice Skupštine TK.

Obavještavamo javnost da smo na ovoj sjednici ponovo prisustvovali brutalnom kršenju Poslovnika o radu Skupštine TK od strane neustavno izabranog predsjednika Skupštine TK (Žarko Vujović Vojvoda – op.tl) i trgovačke skupštinske većine, napravljene na trgovini mandatima.

Naime, pomenuti su ponovo zaključkom kršili poslovnik Skupštine TK i tako onemogućili poslanike Skupštine TK da postavljaju poslanička pitanja i pokreću inicjative na koje imaju pravo po Poslovniku o radu Skupštine. Očigledno da na taj način parlamentarna većina želi od očiju javnosti sakriti nezakonite radnje koje su činili u zadnjem periodu da bi namiri koalicione partnere u trgovačkoj većini.

Naročito sramnim i nedoličnim smatramo podnošenje, nazovi izvještaja, od strane ministra Šakića , koji je u nepune dvije minute paušalno i nepripremljeno informisao Skupštinu o utrošku oko tri miliona maraka za poticaje u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, i to na način da je najviše vremena od pomenutih dvije minute koristio da na vulgaran i nekulturan način omalovažava Skupštinu TK, zastupnike u Skupštini TK, ali i građane Tuzlanskog Kantona koje je uskratio za konkretne informacije o utroški tri miliona budžetskih sredstava.

Kap koja je prelila čašu , poslije koje je Klub zastupnika SDPBiH u Skupštini TK napustio Desetu sjednicu Skupštine, je ponovno grubo kršenje Poslovnika i uskraćivanje prava na pauzu od strane neustavno izabranog Predsjednika Skupštine (Žarko Vujović Vojvoda – op.tl), uz obrazloženje da im se žuri.

Posebno želimo obavijestiti javnost da je Klub SDP, do napuštanja Desete sjednice Skupštine Tuzlanskog Kantona, glasao za:

Zakon o izmjenama Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2019. godinu,
Nacrt Zakona o zaštiti kulturne baštine i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o robnim rezervama Tuzlanskog kantona ,kao i za Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Tuzlanskog kantona o izmjeni Odluke, a koja se tiče kredita za vodosnadbjevanje Gradačca.

Protiv smo glasali o Izvještaju o realizaciji novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2018 godini. (sdp)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here