SBB iskočio iz Građanskog bloka i zakočio formiranje vlasti u TK (Foto)

3
902

Građanski blok u Tuzlanskom kantonu više ne postoji praktično, je je Radončićev SBB po ko zna koji put pokazao da mu se ne može vjerovati, “iskočivši” iz Koalicije 19, ujedno, zakočivši proces formiranja vlasti u TK.

Koliko jučer sve je bilo dogovoreno i usaglašeno za današnju konstituirajuću sjednicu Skupštine TK, a onda se dogodilo ono što su bolji analitičari pretpostavljali – SBB će u zadnji čas opstruirati formiranje vlasti, želeći u koalicinu većinu uvući na mala vrata PDA.

Desetak minuta prije početka sjednice Skupštine, Kluba SBB uputio je obavještenje u kojem navode da ne mogu podržati kandidata Demokratske fronte (DF) za člana rukovodstva Skupštine TK iz reda bošnjačkog naroda, Mahira Mešalića. Navodno su za takvu odluku dobili instrukcije iz centrale SBB iz Sarajeva, odnosno, direktno od poslijeratnog tajkuna, Fahrudina Radončića. To su poslanici Nedžad Hamzić i lejla Vuković, dok je glavni pregovarač o koaliciji bio Bahrudin Bato Hadžiefendić.

Inače, ovo je drugi put da SBB naprasno mijenja svoje stavove u Tuzlanskom kantonu, odnosno u okviru Građanskog bloka.

Iz SDP-a, koji ima najviše poslanika u Skupštini, najavili su da će sada tražiti druge opcije za formiranje skupštinske većine. Medjutim, s obzirom na stav Građanskog bloka, prije svih Naše stranke i DF-a, koji apriori odbijaju koaliranje sa SDA i PDA, bit će teško uspostaviti novu većinu po usvojenim principima.

Iz SBB-a danas konkretno nisu govorili zbog čega s njihove strane kandidat za bošnjačkog člana rukovodstva Skupštine TK nije dobio podršku, naglasivši da ovo nije kraj građanskog bloka.

Iz DF-a su danas istakli da SBB prema njihovom stavu više nije dio Građanskog bloka.

Konstituirajuća sjednica Skupštine TK još je u toku, a trenutno se biraju poslanici koji će ući u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Ranije su konstituisani klubovi Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih u SKupštini TK, a koji su dobili svoja rukovodstva. (tl)

Download PDF

3 Komentari

  1. Sad se vidi koliko je SBB-u stalo do naroda i promjene kursa u državi. Kad Šćepo iz RajvoSa diriguje kako će se odlučivati u Tuzli, onda zajebi Batu, Nedžada i onu treću što je glasala sa Senada Šilju i kriminalce iz PDA. Naši Tuzlaci se se pokazali kao pravi šupci. Kad prodju Tuzlom treba ih isp**vati pa da znaju koliko je sati.
    Jedina dobra stvar u ovoj lošoj je da je popušio onaj smutljivac i lažov Mahir. Već se užio u ulogu lidera, a pamet mu do opanaka

  2. To je taj Bahrduin Hadžiefendić lepi Bato koji je želio biti gradonačelnik Tuzle. Koliko je samo puta viknuo Tuzlacima!!! E moj ministre jadni

  3. Formiranje vlasti u Kantonu ne može, a mogu se izabrati delegati u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Veliko je ovo uhljebljenje, po svim osnovama. Ne samo to, ovo je i borba za već uhljebljeni “kadar” sačinjen od stranačkih i familijarnih poslušnika, koji je u predhodnom periodu instaliran u razne institucije (zdravstvo, elektroprivreda…). Tu ne bi trebalo ni zanemariti na snagu i moć vladara iz sjene, tj. “ranjenog (operisanog) lava”.
    Ali, ako je što dobro u svemu tome onda je to da se maske polako skidaju. O postupku i moralnom habitusu stranke SBB, njegovog vodstva i članova, ne treba ni raspravljati. Sve je jasno i slijepcu. Samo, toplo se nadam da će Naša stranka ostati naša (tj. svoja) i da neće ulaziti u sve izgledniju “veliku” koaliciju SDP-SDA. (Koje je ludo vrijeme, možda i SDP-PDA) Naša stranka treba misliti na budućnost, jer stav koji ne mjenjaš, držiš se principa i obećanog, osiguravaš sebi dobar kapital za budućnost.
    U svemu tome najinteresantnije će biti vidjeti povlačenje slijedećih poteza stranke DF. Tada će definitivno, na svjetlo dana, izaći na vidjelo da je to stranka populista, kec iz rukava i marioneta sestrinske veće stranke (SDP) ili je to istinska snaga i nagovještaj promjena u Kantonu i Federaciji? Vidjećemo. Do njih je samih!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here