Saudijski kralj Salman iznenadio izjavom o Palestini u granicama iz “1937. godine“

0
258

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz privukao je pažnju javnosti pogrešnim navodima tokom obraćanja na sinoćnjem otvaranju samitu lidera Evropske unije i Arapske lige, javlja Anadolu Agency (AA).

Samit se održava u egipatskom gradu Sharm el-Sheikhu.

Kralj Salman iznenadio je sve prisutna nakon što je palestinske granice prije izraelske okupacije “smjestio“ u 1937. godinu, a ne u 1967. godinu.

“Ponavljamo svoj nepromijenjeni stav o neophodnosti vraćanja legitimnih prava palestinskom narodu, uključujući i osnivanje palestinske države u granicama iz 1937. godine i sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom“, kazao je kralj Salman.

Kralj Salman čitao je spreman govor, pa je iznenađenje zbog miješanja godina još veće.

Vlasti Saudijske Arabije, kao i Izraela do sad nisu komentirale taj “gaf“ kralja Salmana.

Uporedo s tim, samit lidera Evropske unije i Arapske lige karakterizira izuzetno slab odziv lidera zemalja arapskog svijeta.

Od 21 aktivne članice Arapske lige, na samit su stigli najviši zvaničnici, četiri zemlje su poslale ministre, a dvije službenike nižeg ranga.

Katar na samitu predstavlja ambasador u Arapskoj ligi, a ponajviše reakcija izazvali su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su na tako veliki skup poslali guvernera regije Fujairah.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here