Sastanak Zvizdića sa Radnom grupom Evropske unije za područje Zapadnog Balkana

0
194

Prethodna godina je bila izuzetno važna za Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan u kontekstu EU perspektive i jednaku dinamiku odnosa treba nastaviti, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tokom susreta sa predstavnicima sa Radne grupom Evropske unije za područje Zapadnog Balkana (COWEB), javlja Anadolu Agency (AA).

Susretu su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Zvizdić je iskazao posvećenost Vijeća ministara BiH procesu EU integracija što je, kako je rekao, u prethodnih par godina bio jedan od prioriteta rada, te kao rezultat toga BiH je uspjela da nakon dugogodišnjih blokada ispuni sve obaveze na evropskom putu.

Dodao je da će trenutni saziv Vijeća ministara BiH, do izbora novog saziva, raditi u punom kapacitetu na ispunjavanju svih zadataka i aktivnosti koji se tiču evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Predstavnici EU su pohvalili dosadašnji tok reformi u BiH, te postavili niz pitanja vezanih za trenutnu političko-ekonomsku situaciju i reformske procese u BiH.

Zvizdić je rekao da su svi u BiH svjesni neophodnosti ubrzavanja reformskih procesa kako bi se osigurao kontinuirani napredak na EU putu. Istaknuo je da bi se dodjeljivanjem kandidatskog statusa BiH u ovoj godini dao snažan podstrek provođenju reformi za dobrobit građana Bosne i Hercegovine, a aktivacija MAP-a bi dala dodatni doprinos miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Izrazio je zahvalnost institucijama EU i državama članicama na podršci koju su do sada pružile Bosni i Hercegovini u procesu integracija.

Sastanku su prisustvovali i direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović i šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

Radna grupa Vijeća EU za zapadni Balkan posjetila Tužiteljstvo BiH

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić sastala se danas s Radnom skupinom Vijeća EU za zapadni Balkan, koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Sastanak je održan u novoj zgradi Tužiteljstva BiH koja je izgrađena uz pomoć EU sredstava, a u kojoj su kapaciteti tužiteljstva smješteni sredinom prošle godine, kako bi se osigurali kvalitetni i profesionalni uvjeti za rad tužitelja i osoblja Tužiteljstva BiH.

Središnje teme razgovora odnosile su se na rad i aktivnosti Tužiteljstva BiH na jačanju vladavine prava na putu europskih integracija Bosne i Hercegovine.

Glavna tužiteljica je posjetiteljima iz EU predstavila rad i aktivnosti Tužiteljstva BiH u radu na predmetima ratnih zločina i borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina u BiH i regionu, zatim realizirane i planirane aktivnosti u oblasti borbe protiv korupcije, koruptivnih kaznenih djela i financijskog kriminala, kao i aktivnosti na procesuiranju predmeta koji se odnose na borbu protiv terorizma, te zločine iz mržnje ili diskriminacije.

Gosti iz Europske unije su iskazali potporu Tužiteljstvu BiH u naporima za osnaživanje institucionalnih kapaciteta i jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here