Sarajevo među najmanje transparentnim evropskim prijestonicama

0
364

Prema pilot istraživanju Transparency International (TI) o transparentnosti glavnih evropskih gradova Sarajevo je u crvenoj zoni, prijestonica koje se smatraju najmanje transparentnim.

– U crvenoj grupi su još i Beograd, Atina, Kišnjev, Stokholm i Jerevan. Najtransparentniji gradovi (u zelenoj zoni) su Talin, Viljnus, Priština, Kijev, Madrid i Prag – navode iz TI BiH.

Pojašnjavaju da gradovi nisu rangirani pojedinačno, već su podijeljeni u zone (zelena, žuta i crvena) jer se radi o pilot istraživanju, koje je obuhvatilo relativno mali broj indikatora (14).

– Iako se radi o manjem broju indikatora pažljivo ih je izabralo više od dvadeset evropskih ogranaka TI, da bi se mjerio pristup informacijama, gradskim odlukama, postupcima javnih nabavki, načinu trošenja gradskog novca, sadržaju sa sjednica gradskih vijeća, etičkim pravilima izabranih predstavnika – navodi se.

Kako se ističe u saopćenju, Studija je pokazala da su istočnoevropski gradovi, u mnogim kategorijama, pokazali bolje rezultate nego prijestonice iz tzv. starih demokratija.

– To se pripisuje činjenici da je u tim državama korupcija izraženija i da postoji veći pritisak javnosti da sve informacije o donošenju bitnih odluka budu javne – ističe se.

TI BiH naglašava da je ‘Sarajevo jedini grad, obuhvaćen istraživanjem, koji nije imao objavljen posljednji budžet na web stranici, a nedostupne su bile i informacije o ukupnim primanjima gradonačelnika i vijećnika za 2017. godinu’. Pojedini gradovi kao što su npr. Talin i Berlin tu su informaciju, na zahtjev, dostavili u roku od nekoliko dana.

– Svi građani, plaćanjem poreza, doprinose primanjima javnih službenika, pa bi te informacije morale biti javne. I to se smatra osnovnim standardom proaktivne transparentnosti koji nalaže da te informacije budu dostupne i na službenim web stranicama institucija – ističe se.

U ‘većini evropskih glavnih gradova stanovništvo ima pristup informacijama o budžetima, javnim nabavkama ili kontakt informacijama o vijećnicima, dok je najteže pristupiti informacijama o ukupnim primanjima gradonačelnika, vijećnika ili njihovom radnom rasporedu’. (F, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here