San i java: Lakrdijaška Vlada TK sa posebnim političkim potrebama

7
1856

Da li je “stio ili nije stio”, ili je možda samo usputno pijačarski “pođonio” nekoliko rečenica, upravo je odlazeći poluanalfabetski, klovnovski predsjednik Skupštine TK, uspješni notorni lokalni “nekretninski” sjecikesa i sitni seoski polit-prevarant i lukavi prevrtljivac, ponajbolje i vrlo minuciozno je ogolio menadžersko-političku besmislenost sadržine suštine Tulumovićeve vlade i opštih mjesta njezine formalne konstitucije. U stvari, možda mu to i nije bilo preteško, pošto je mogao iskreno govoriti i o “svojoj” Vladi, progovarajući o nepoštivanju kantonalnih ustavnih preambula etničke zastupljenosti u izvršnoj vlasti i amaterizmu ispraznih obećanja iz premijerovog ekspozea.

Svi koji su, barem samo i na jedno uho, načuli nakon devet mjeseci mangaški pregovaračke “kurtoazne enko-patologije”, o SDA-mandatarovim smušenim načelima formiranja Vlade TK, te nakon njegovog diletantski potpuno praznog ekspozea, nemaju puno razloga da ne budu u dodatno ozbiljnoj egzistencijalnoj brizi. Ništa se nije novo desilo, niti će se desiti, samo najnoviji kadrovski, dominantno živinički, stampedo prema javnim preduzećima, ustanovama, agencijama etc.

Svakako da postoje, posebno ministarsko-kadrovski, pikantni detalji koji vrlo direktno ilustriraju potpuni slom zdrave pameti i odsustvo bilo kakvih skrupula javne odgovornosti spram uspostave efikasne i meritorne izvršne vlasti, koja se pretvorila u običnu lakrdiju i finalnu pripremu za masovno kriminogeno kasapljenje javnog novca. Kao i do sada.

Svakako da je ogledalo svake vlade, pored premijera, bez potcjenjivačke partikularnosti, uvijek četiri do pet najznačajnijih resora, a u našim kantonalnim kapacitetima zasigurno tu spadaju obrazovanje, zdravstvo, javna sigurnost, finansije, okoliš, pa i saobraćaj, u srazmjeri hijerarhije podijeljenosti nadležnosti. Sada, friško nakon skupštinskog inauguriranja, potpuno utemeljeno, bez imalo cinične zluradosti, može se reći da je generalno aktuelna Vlada TK simbolička, kadrovska i moralna javna sramota i ponižavajuće ruglo najmnogoljudnijeg kantona u FBiH.

Ponajprije, i bez bilo kakve subjektivne opterećenosti, ustoličiti za ministricu katastrofično “bolesnog” obrazovanja tuzlanskog školskog i, posebno, visokoškolskog univerzitetskog sistema sa kojom stotinom samo univerzitetskih profesora, potpuno profesionalno autsajderski anonimnu profesoricu engleskog iz Tinje, i vidi čuda, “Kalosevu”magistricu politologije, mora biti posljedica nečije politički pomućene svijesti. Zdravstveni sektor TK, kao krucijalno organizacijski, finansijski, investicijski-razvojno i menadžerski multidisfuncionalan, “zadužio” je preko patriotskog DF-a skromnu lukavačku “dječiju zubaricu” da adekvatnim korporacijskim delikatnim “protezicama” pretvori organizacijsku bolnu grimasu, npr. UKC-a, u lijepi dječiji osmijeh optimizma. Neobećavajuće inferiorni Enkin “prvi pendrek” TK je postao “neki giometar” iz Gradačca, lokalni činovnik, koji, najvjerovatnije, crpi svoje bogato javno-sigurnosno iskustvo iz šeme “jednom mene i u mene mi ženu sa kolima zaustavila po(mi)licija…” Šlag na tortu i jeza oko novčanika svakog od nas, morao bi biti ministar finansija TK, direktno delegiran iza nižečinovničkog stola herojske općine Teočak: 350-milionski budžet, deficit, suficit, partija ova, partija ona, akumulirani gubici, transferi gore, dole, lijevo desno i td., sve je to bio njegov svakodnevni posao s pogledom na “Sniježnicu” i ugljevički dimnjak. Glavni “okolinac” u ovoj poražavajućoj vladi, vjerovatno i sam iznenađen, postade sitni kalesijski pravnik-činovnik i odnedavno i Izvršni direktor JP “Spreča”. i td. i sl.

A vrli, potpuno pogubljeni Premijer HiH-Vlade TK, baš kontra svojedobno predsjedniku hrvatske vlade Timu Oreškoviću, kanadskom “finansijašu” u svjetskom farmaceutskom sektoru, ne “šteka” u maternjem jeziku, ali “šteka” u zdravoj političkoj pameti: nije mu tu mjesto. I niko ga ništa “premijerski” ne razumije, niti štuje: insuficijencija apsoluta. Valjda će i on, isto kao i nasmiješeni Tim, trajati 274 dana. I to je previše. (Piše: Derviš ČIČKO)

Download PDF

7 Komentari

 1. VRACAJ ENU KUKINU BANDU NA VLAST.
  EVI NOVI SU SVI REDOM GORI OD ŠILJE ALIĆA KOJI JE NAPOKON SKONTO KAKO SE KRAVATA VEŽE.
  KAD STANU JEDAN KRAJ DRUGOGA ŽARE I TULUM, SAMO TI SE SVE REKNE.
  SVAKA ČAST ONOM ENKI BEDIĆU KOJI HIN SASTAVI.
  SVI REDOM MAGISTRI I DOKTORI A NIKO SREDNJE ŠKOLE I FAKULTETA NEJMA….

  • Hebo zakonodavnu vlast koju predstavlja čovjek zvani “samo lova, lova, lova…” Žare Vujović i kome je sva pamet u šakama. Bila nekad, sad ni toga

 2. Novoizabrana vlada i njena kadrovska struktura je surova istina i produkt stanja u kojem se ova sredina nalazi.
  Što nam u ratu (ratovima) nisu mogli, u miru smo, sve ove godine, sami sebi…
  Tuzla i Tuzlanski kanton, sinonim kulture, pameti, slobode i napretka, trajno je odlepršao u ovim poslijetratnim godinama, godinama pljačkaške privatizacije, rađanju lokalnih moćnika i stranačkih podobnika. Ovo ovdje trenutno sve više postaje balkanska provincija, pučki rečeno vukojebina, pod punom kontrolom lokalnih šerifa, koji drže sve pod svojom kontrolom. Vedre, oblače, nagrađuju, osuđuju, kadroviraju.
  I nismo zaslužili ništa bolje!
  Gledali smo mi to sve ove godine, gledamo i sada, šutjeli smo i šutimo pognute glave. Birali smo, biramo i izabrali smo. Ogromna većina nas, saučesnik je u svemu ovome.
  Ko nam je kriv!
  ……..
  (Jedino što mi je žao, ako za bilo što imam podršku, simpatiju i razumijevanje, to je za ono malo ljudi što je ostalo, časnih i nepotkupljivih. Onih što se bore protiv vjetrenjača. Teška je to borba, ali vjetar zna biti i nepredvidljiv. Ko zna možda nekada počne puhati i u njihovom (našem) smijeru.)

 3. Nova vlada ,između ostalog, produkt je manjka iskrenosti, vizije i hrabrosti tkz BH bloka u TK.
  Isti su dopustili da o svima nama odlučuju pojedinci iz Sarajeva, Konjica, Bugojna (kao i Jasmina I.) ne dopuštajući im da budu temelj nove vlade TK sa 15 poslanika u skupštini TK. Nisam siguran da se njih 15 poslanika pitalo kada je 12 poslanika u kantonu Sarajevo formiralo vlast sa grupom od 12 poslanika (sbb i otpad sda).
  Da su htjeli ili smjeli napravili bi vlast sa ostatkom i diktirali odnose u novoj vladi.
  Sad je svejedno, poštovani autoru, da li je premijer iz Živinice, Banovića, Srebrenika i ima bilo kakav program jer ni do sada to nije bio slučaj.
  Tražili ste, gledajte
  LP

  • Može se i tako, generalno, promatrati, ali na pregovorima, o kojima govorite, nikad nije došlo do pregovora BH-bloka sa ostalima, nego “svi sa svima”. Puna odgovornost za potpuno privatno programirani neuspjeh koalicije “19” je na strani “Enke i jarana” i, naravno formalno, stranke koju je, navodno, zastupao. Sada je to sasvim jasno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here