San i java: Kako spasiti “Jasminoniku doo”

2
1187

Nadaleko poznati sovjetski „protivkolac“ tj. protivoklopni, a i višenamjenski brdski, top „Zavodi imjenji Staljina ZiS-3“ 76mm bio je i ostao čuven od 2. svjetskog rata do današnjih dana po svojoj konstrukcijskoj jednostavnosti i ubojitosti pogodaka „muhe u oko“ i bio je na ponos kremaljskom hazjajinu Staljinu. Odužili su se jedan drugom, u to nema sumnje, pa je tako „ZiS-3“ prestao biti lično ekskluzivno pravo i spomenik jedne epohe, postao dostupan i tako besmrtno spašen, za ama baš sve koji su ga poželjeli.

Vrlo slično uvrnuta narcisoidna logika mogla bi biti primijenjena i na očito neophodan i urgentan projekat korporativnog spašavanja začudno organiziranog tuzlanskog javno-privatnog preduzeća „Pannonica“ doo: nazvati ga, ili cijeli kompleks, za vjeke vjekova, imenom lokalnog “hazjajina”, npr. „Jasminonika“, uz odgovarajuću bistu ili sl. A radikalnom statusno-poslovnim reorganiziranjem omogućiti njegovu finansijsku samoodrživost i izvesti ga iz suvišne i dubiozne polusive zone poslovanja, a posebno, iz uništavajućih kandži egoistične lokalne politike. Na taj način će i kompleks javnog kupališta slanih jezera biti dugoročno spašen na radost svih Tuzlaka, a i drugih, i organizacijsko-finansijski egzistencijalno neće biti vezan za politički vijek „oca svih Tuzlaka“ koliko god on beskrajno dugo trajao na opštenarodno, a još više na opštestranačko oduševljenje.

U stvari, vrlo jednostavno se mogu uspostaviti najmanje dva ključna polazišta: apsolutni značaj očuvanja regionalno-endemski izgrađenog javnog kupališta budžetsko-investicijski vrijednog značajno više desetomilionskog iznosa KM i, naravno, značajan turistički resurs i lokalna znamenitost za svekoliki odmor i zabavu. Formiranje organizacijski apsurdnog hibrida i neodrživog korporativnog hermafrodita tipa Javno komunalno preduzeće-društvo ograničene odgovornosti, imalo je za besmislenu ideju omogućavanje „mirenja“ nepomirljivog tj. gradske komunalne djelatnosti sa vrlo specifičnim poslovima estrade, zabave, trgovine i ugostiteljstva. Tako je nastala simbiotička JKP „Pannonica“ doo Tuzla, čudo neviđeno, koja bi, ustvari, formalno trebalo da bude neko dioničko društvo obzirom na udjele osnivačkog kapitala „Rudnika soli Tuzla dd“ od 20% i 80% Grada Tuzla.

Naime, zakonski dobrano neodređena i hijerarhijsko-organizacijska endemična konstitucija proizvela je i polivalentno kontroverzan način poslovanja ovog svojevrsnog privrednog društva: povlašteni status pod „kišobranom“ neformalnog Javnog komunalnog preduzeća sa suštinski fingiranom primjenom Zakona o javnim nabavkama i poslovne prakse klasične privatne firme doo. U toj vratolomnoj, potpuno maglovitoj i nedefiniranoj interesnoj poziciji „vlasnika ničijeg kapitala“, tj. Grada, kao i uvijek, vrlo vjerovatno strada javni novac građana Tuzle.

U tom smislu, i bez pretjeranog insinuiranja bilo koje vrste, potrebno je samo navesti da se kroz „Panoniku“ doo na godišnjem nivou potroši oko 1 milion KM za različite poslovne aktivnosti nabavke roba i usluga, gdje najmanje 300 hiljada KM ode šemom direktnih sporazuma „u dva do četiri oka“. Od ukupno 70 do 80 nabavnih stavki, petnaestak je „teško“ oko 700 hiljada KM i potpadaju pod konkurentske zahtjeve, uz jedan jedini otvoreni postupak za „nabavku“ famoznih redarsko-spasilačkih usluga uhodane vrijednosti oko 130 hiljada KM.

Kod nas, stvar ne bi bila toliko neubičajena da se ovako ili onako „spraši“ miliončić KM, da se u pravilu na gotovo sve ovako raspisane natječaje u dužem nizu godina ne javlja striktno samo po jedan ponuđač sa ponudama koje baš nevjerovatno liče na planske cijene iz godišnje liste nabavki „Panonike“ doo. Na ovoj osnovi zaključeni ugovori pravo su čudo kontinuiteta i predvidljivosti događanja, a bogami, i pikanterija npr.: roštiljske proizvode, domaće je najbolje, od cca 40 hiljada KM u pravilu isporučuje gornjotuzlanska mesna industrija.

Bilo bi interesantno vidjeti da li je barem jedan vlasnički „povezani“ gradski vijećnik alternativno bio suzdržan kod usvajanja izvještaja o poslovanju „Pannonice“ po osnovu, barem moralnog, sukoba interesa. (Izvor: Izvještaji o poslovanju JKP „Panonika“ doo Tuzla) (Piše: Derviš ČIČKO)

Download PDF

2 Komentari

  1. Vise para je dao za panoniku nego za sve sportske klubove.sta ce biti s njom kad ne bude para u budjetu.sreca pa postoji i sojenicko naselje koje turisti redovno posjecuju

  2. Radi Panonike JP Direkcija za izgradnju je pred stečajem, izmedju ostalog kod Banke je u obavezi za kredit Panonike. Gradska vlast ništa ne radi uprkos nekom usvojem izvještaju iz januara 2016. godine, sve je usmjereno na rasparčavanje njene imovine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here