Sajam šljive u Gradačcu od 23. do 27. avgusta

0
755

U Gradačcu će se od 23. do 27. avgusta održati 44. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive. Na 4500 metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora svoje proizvode predstavit će oko 300 izlagača iz BiH i inostranstva.

– Do sada je prijavljeno više od 150 izlagača i do početka Sajam šljive očekujemo da će biti još toliko učesnika iz zemlje i inostranstva. Pripreme teku dosta dobro i svakodnevno smo u kontaktu sa potencijalnim izlagačima, ističe Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.

Na Sajmu će se održati niz savjetovanja i okruglih stolova na kojima će biti riječi o najnovijim naučnim dostignućima i primjeni novih tehnologija u oblasti proizvodnje i prerade hrane.

Novina je održavanje II Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodina sa međunarodinim učešćem na kojem će biti prezentovano više od 50 naučnih radova.

Očekuje se da široj javnosti bude predstavljen projekat „Put šljive“.

U organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva bit će vršena ocjena kvalitetea izloženih proizvoda, a najbolji će biti nagrađeni sajamskim medaljama.

I ove godine će na Poljoprivrednom gazdinstvu “Krušik“ u Skugriću Donjem biti održano stručno-naučno savjetovanje na kojem će učestvovati profesori sa poljoprivrednih fakulteta iz Sarajeva, Banja Luke i Beograda. Za najbolje ocjenjene rakije i žestoka pića bit će uručene velike Krušikove medalje.

Rok za prijavu uzoraka izloženih proizvoda i rakija je 19. avgust 2017. godine. (ag)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here