SAD spriječio puštanje iranskog tankera

0
383

SAD je u četvrtak zatražio da preuzme iranski tanker zaplijenjen početkom srpnja u Gibraltaru, u posljednji trenutak spriječivši njegovo oslobađanje i moguću zamjenu za tanker pod britanskom zastavom koji su zaplijenili Iranci.

Naftni tanker Grace 1 zaplijenili su britanski marinci 4. srpnja kod Gibraltara zbog tvrdnji da je prodavao naftu Siriji, što je kršenje sankcija Europske unije.

Dva tjedna kasnije iranska Revolucionarna garda zaplijenila je brod Stena Impero koji je plovio pod britanskom zastavom.

Očekivalo se da će Gibraltar osloboditi Grace 1 u četvrtak, no samo nekoliko sati prije američko ministarstvo pravosuđa je zatražilo njegovu zapljenu.

“Američko ministarstvo je to zatražilo na temelju brojnih tvrdnji koje se sad razmatraju”, objavila je gibraltarska vlada, dodavši kako će to pitanje biti predstavljeno vrhovnom sudu u 15 sati po hrvatskom vremenu.

Novine Gibraltar Chronicle, koje su prve izvijestile o novom razvoju događaja, prenijele su kako je glavni sudac Anthony Dudley jasno dao do znanja da bi “brod plovio” da nije bilo tog američkog poteza.

Iako i London i Teheran odbacuju tvrdnje da su planirali zamjenu, raširena su očekivanja da će britanski brod biti oslobođen tek kad će se to dogoditi i iranskom.

Gibraltar, britanski autonomni teritorij, tvrdi da mu nije naređena zapljena iranskog broda koji je prevozio 2,1 milijuna barela nafte, no nekoliko diplomatskih izvora otkrilo je da je SAD to zatražio od Velike Britanije.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here