SAD se vraćaju na Balkan: Strategija “Balkan naprijed”!

0
553

SAD su posljednjih godina na zapadni Balkan gledale izdaleka, misleći da Evropljani drže stvari pod kontrolom, što se pokazalo kao dobronamjerno zapostavljanje bez pozitivnih efekata.

Ovo je navedeno u studiji Atlantskog savjeta (AS), utjecajnog nevladinog instituta iz Washingtonaa.

Atlantsko vijeće u Washintonu objavilo je izvještaj o novoj američkoj strategiji za Balkan pod nazivom ‘Balkan naprijed: Nova strategija SAD-a za region. U dokumentu je predloženo stalno američko vojno prisustvo u Jugoistočnoj Evropi, zalaganje za historijsko pomirenje sa Srbijom i obnavljanje reputacije SAD-a kao istinskog posrednika. O budućnosti Zapadnog Balkana i izvještaju danas je bilo rasprave u sjedištu ove nevladine organizacije u Washintonu.

Izvještaj u četiri koraka opisuje šta Sjedinjene Države trebaju uraditi da bi pomogle u stabilizaciji regiona. Prvo – uspostaviti stalno prisustvo vojske u Jugoistočnoj Evropi, a kamp Bondsteel na Kosovu je idealan za to, no u opciji je i Tuzla u BiH. Atlansko vijeće smatra da je to paralela strukturi snaga SAD-a i NATO-a koje već postoje na sjeveroistoku Evrope.

«Treba da počnemo tranziciju koja okončava paradigmu ovog koncepta, kako da umanjimo naše snage i KFOR, gdje SAD imaju još 675 vojnika i izvršimo tranziciju ka konceptu trajnog prisustva, bilo da je baza kamp Bondsteel ili možda Tuzla u Bosni, ali koncept da prenosimo trajni američki uticaj», izjavio je Damon M. Wilson, potpredsjednik Atlantskoga vijeća.

U izvještaju je predloženo i da se pokuša postići historijsko zbližavanje sa Srbijom. Beograd može i treba da bude blizak partner i saveznik u regionu, ali ukoliko počne značajno da se distancira od Rusije.

Politički analitičar Srećko Latal smatra da je ovo interesantan korak.

Odmah nakon objave izvještaja Ambasada SAD-a u Beogradu ocijenila je da akademske i istraživačke institucije nemaju formalnu ulogu u formulisanju američke politike prema Srbiji. Gotovo isti stav dobili smo i iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Sam kraj izvještaja ukazuje da za Jugoistočnu Evropu neće biti svijetle budućnosti bez EU-a te da SAD trebaju zadržati poseban autoritet da bi se pobrinule da region više ne bude izvoznik ozbiljnih problema.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here