SAD ponudio milijune dolara kapetanu iranskog tankera

0
194

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a ponudilo je milijune dolara kapetanu iranskog tankera koji se našao u centru diplomatskog sukoba zbog sumnji da prevozi naftu za Siriju, javlja BBC.

Brian Hook, iz američkog ministarstva, napisao je mejl kapetanu tankera Adrian Darya u kojem u zamjenu za novac traži da brod pristane negdje gdje bi ga SAD mogao zaplijeniti.

Sumnja se da sporni tanker prevozi naftu za Siriju te su ga vlasti Velike Britanije zadržale ovog srpnja u Gibraltaru. A pušten je prošlog mjeseca nakon što su iranske vlasti dale jamstvo o tome gdje ide. SAD, koje su pokušale spriječiti puštanje tankera, potom su izdale nalog za njegovu zapljenu.

SAD prošlog petka zatražio zapljenu tankera

Vijest o novčanoj ponudi prvo je objavio Financial Times u srijedu, a potvrdilo ga je ministarstvo vanjskih poslova.

SAD je zatražio zapljenu tankera prošlog petka tvrdeći da prevozi 2.1 milijuna barela nafte koja pripada Iranskoj revolucionarnoj gardi, koju su američke vlasti označile kako terorističku grupu. Prije nego što su SAD nametnule sankcije tankeru, uputile su pismo kapetanu Akhileshu Kumaru.

Iranski kapetan ignorirao mejl

Kako prenosi Financial Times, u pismu stoji da je Trumpova administracija spremna platiti kapetanu nekoliko milijuna dolara da s brodom pristane negdje gdje ga američke vlasti mogu zaplijeniti. No kapetan Kumar ignorirao je mejl.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif na Twitteru je potužio SAD za “nečuven pokušaj podmićivanja”.

Tanker se trenutno plovi u istočnom Mediteranu

Podsjetimo, tanker Adrian Darya, koji se prije zvao Grace 1, britanske vlasti su zaplijenile u Gibraltaru 4. srpnja zbog sumnje da prevoze naftu u Siriju, čime se krše sankcije EU. Pušten je 15. kolovoza nakon što su iranske vlasti dale jamstvo da neće prevesti naftu u Siriju, premda su SAD pokušale spriječiti njegovo puštanje.

Tanker se trenutno nalazi u istočnom Mediteranu a nekoliko puta je mijenjao smjer.

Njegova zapljena dovela je do diplomatske krize između Velike Britanije i Irana jer je potom Iran u Hormuškom tjesnacu zaplijenio tanker Stena Impero, koji plovi pod britanskom zastavom, a u švedskom je vlasništvu. Ove srijede Iran je izjavio kako će pustiti sedam od 23 člana posade Stene Impero.(ip,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here