SAD: Pence u posjeti migrantskim centrima na granici

0
150

Američki potpredsjednik Mike Pence obišao je dva prihvatna centra za migrante na granici sa Meksikom, uključujući i stanicu granične policije gdje se više stotina muškaraca nalazi u kavezima.

Pojedini migranti požalili su se Penceu da su gladni i da su u kavezima duže od 40 dana, prenosi AP.

“Nisam iznenađen onim što sam vidio. Znao sam da ćemo vidjeti preopterećen sistem”, naglasio je Pence i dodao da Amerikanci sada mogu da vide da je kriza realna.

Iz Penceovog kabineta kažu da je njegov obilazak dio kampanje da se pokaže da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pruža adekvatnu njegu migrantima.

AP navodi da će slike kojima je Pence posvjedočio izazvati nove kritike na račun uslova u kojima migranti borave.

Agencija navodi da su migranti, kada su ugledali da novinari ulaze, počeli da viču da su zatvoreni više od 40 dana, da su gladni i da žele da operu zube.

Migrante čuvaju graničari sa maskama preko lica.

AP dodaje da su novinari izvedeni iz prostorije za manje od minut i po.

Američki potpredsjednik posjetu je počeo u graničnoj stanici u Donni, gdje je trenutno smješteno 800 migranata. Stanica je formirana u maju za privremeni smještaj 1.000 migranata.

Pence je potom posjetio pograničnu stanicu Mcalen, gdje su u kavezima bez kreveta smještena 384 muškarca.

Britanski dnevnik “Independent” ukazuje na to da su Penceovi komentari u suprotnosti sa nekim od pojedinih članova Republikanske stranke pa i Trumpa koji je optuživao demokrate koji su boravili u posjeti sličnim ustanovama da pretjeruju kada govore o lošim uslovima.

Trump je nedavne medijske izvještaje i komentare demokrata o lošim uslovima nazvao “lažnim”.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here