SAD odbacile irački zahtjev da rade na povlačenju američkih trupa

0
287

Sjedinjene Američke Države nemaju namjeru da razgovaraju sa iračkim vlastima o “povlačenju američkih vojnika” koje je zatražio irački premijer, saopćio je State Department.

Prelazni irački premijer Adel Abdul-Mahdi zatražio je od Washingtona da počne raditi na mapi puta za povlačenje američkih trupa iz Iraka. State Department je danas jasno odbio taj zahtjev navodeći da je prisustvo američkih vojnika presudno za borbu protiv grupe Islamska država i da neće da razgovara o njihovom povlačenju.

“Bilo kakva delegacija poslata u Irak bila bi posvećena tome kako da preispitamo naše strateško partnerstvo, ne da razgovaramo o povlačenju trupa nego o ispravnom i odgovarajućem položaju naših snaga na Bliskom istoku”, rekla je portparolka State Departmenta Morgan Ortagus.

“Želimo da budemo prijatelj i partner suverenom, imućnom i stabilnom Iraku”, dodala je ona.

Mahdijev zahtjev podstaknut je američkim napadom dronom 3. januara u Bagdadu u kome je ubijen visoki iranski general Kasem Solejmani. Irački premijer je u telefonskom razgovoru sinoć rekao američkom državnom sekretaru Mike Pompeu da nedavni američki napadi u Iraku predstavljaju neprihvatljivo kršenje iračkog suvereniteta i kršenje njihovih sigurnosnih dogovora, saopćeno je iz kancelarije iračkog premijera.

On je pozvao Pompea da pošalje izaslanike u Irak da pripreme mehanizam za provođenje rezolucije iračkog parlamenta o povlačenju stranih trupa, navodi se u saopćenju.

Iračani su bijesni i osjećaju se bespomoćno zato što su uhvaćeni usred borbi između dva najbliskija saveznika Bagdada – Amerikanaca i Iranaca. Abdul-Mahdi je rekao da odbacuje sva kršenja iračkog suvereniteta, kao i iranske i američke zračne udare.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here