SAD izdale nalog za zapljenu iranskog tankera na Gibraltaru

0
222

Američke vlasti saopćile su u petak uvečer da su izdale nalog za zapljenu iranskog tankera koji se nalazi na luci Gibraltara, nakon odluke sudstva te britanske teritorije da brod može da napusti luku na kojoj se nalazi od početka jula.

Američko Ministarstvo pravde optužilo je posadu iranskog tankera za nezakonitu trgovinu sa Sirijom.

Gibraltar je prije dva dana dozvolio zaplijenjenom iranskom naftnom tankeru da napusti tu britansku prekookeansku teritoriju.

Do oslobađanja tankera “Grace 1” došlo je u vrijeme sve veće zategnutosti između Irana i Zapada, koja se povećava otkako su SAD prije više od godinu dana napustile međunarodni nuklearni sporazum velikih sila i Teherana.

Prethodnih sedmica je u oblasti Persijskog zaljeva bilo šest napada na naftne tankere za koje su SAD okrivile Iran, a oborena je i američka bespilotna letjelica od iranskih snaga. Iran je negirao da stoji iza napada na tankere, iako je zaplijenio nekoliko drugih tankera.

Tanker “Grace 1”, koji nosi 2,1 milion barela iranske nafte, zaplijenjen je 4. jula u operaciji britanske mornarice kod Gibraltara. Brod je zaplijenjen pošto je postojala sumnja da ima namjeru da prekrši sankcije EU koje se odnose na zabranu isporuke nafte Siriji.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here