SAD i zemlje zaljeva razgovaraju o odgovoru na napade na Saudijsku Arabiju

0
194

Sjedinjene Države vode razgovore sa Saudijskom Arabijom i ostalim zaljevskim saveznicima o mogućim odgovorima na napade na saudijska naftna postrojenja za koje krive Iran, a koje je američki državni sekretar Mike Pompeo opisao kao ratni čin prema Kraljevini.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je jučer kako treba biti oprezan, te naveo kako postoji mnogo opcija pored proglašenja rata Iranu, koji negira umiješanost u napade 14. septembra, a koji su prepolovili proizvodnju saudijske nafte. Naredio je da se pooštre sankcije Teheranu.

-Ovo je napad razmjera kakvih prije nismo vidjeli. Saudijci su bili napadnuta država. To je bilo na njihovom tlu. Bio je to ratni čin direktno protiv njih, rekao je Pompeo novinarima prije slijetanja u Džedu, radi razgovora s prestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom.

Saudijski ambasador u Berlinu rekao je da su sve opcije na stolu. On je za radio Deutschlandfunk naveo da mogućnosti treba pažljivo razmotriti, prenio je Reuters.

Rijad, koji je opisao napad kao test globalne volje, pokazao je ostatke 25 iranskih bespilotnih letjelica i raketa koje su, navodno, korištene u napadima kao neosporni dokaz iranske agresije.

Ujedinjeni Arapski Emirati slijede svog glavnog arapskog saveznika, Saudijsku Arabiju, u najavi da se pridružuje globalnoj koaliciji za pomorsku sigurnost koju Washington pokušava osnovati otkako je došlo do niza eksplozija na naftnim tankerima u zaljevskim vodama posljednjih mjeseci za koje su, također, okrivili Teheran.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here