SAD: Capitol blokiran zbog sigurnosnih prijetnji, zgrada evakuisana

0
81
epa08923525 Police respond on the East Front of the US Capitol after Pro-Trump protesters stormed the US Capitol, in Washington, DC, USA, 06 January 2021. Right-wing conservative groups are protesting against Congress counting the electoral college votes. Dozens of state and federal judges have shot down challenges to the 2020 presidential election, finding the accusations of fraud to be without merit. EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Zgrada Capitola u Washingtonu je blokirana dva dana pred inauguraciju američkog predsjednika Joea Bidena zbog sigurnosnih prijetnji. Naime, požar je izbio nedaleko od zgrade usljed čega je prekinuta proba pred inauguraciju te su svi evakuisani.

Očevici su primijetili dim zbog požara koji je izbio nedaleko od Capitola, ali vatrogasci su ga brzo lokalizovali zbog čega je naložena ova mjera.

Kako mediji s mjesta događaja izvještavaju, raspoređen je veliki broj vojne snage Nacionalne garde ispred i unutar Capitola, a njegovim zaključavanjem je zabranjeno svima da napuštaju ili ulaze u zgradu.

Naime, neredi koji su se desili 6. januara u Captolu u kojem se nalazi američki Kongres donijeli su žrtve te se od tog dana pojačava sigurnost ove zgrade zbog čega je odgođena i Bidenova proba pred inauguraciju.

Svih 50 američkih država i okrug Kolumbija su u pripravnosti zbog mogućih nasilnoj protesta uoči inauguracije Bidena, a o kojima je FBI upozorio, piše BBC.

(Klix, fot: ilustracija)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here