Sabina Jusić najavila tužbu protiv Gradskog vijeća Tuzle

4
1328

Kandidatkinja za gradskog pravobranitelja Tuzle, Sabina Jusić, inače zaposlenica Gradske uprave, najavila je tužbu protiv Gradskog vijeća Tuzla zbog nezakonitog poništenja konkursa za izbor pravobranitelja.

Sabina Jusić, djelatnica Gradske uprave Tuzla

Jusić je bila drugi kandidat za mjesto gradskog pravobranitelja, a jedina koja ispunjava uslove za to mjesto, s obzirom da je “najpodobniji” kandidat, Mirsad Delić diskvalifikovan pod pritiskom javnosti, nakon što je objelodanjeno da je 1997. godine osuđen i zatvorski kažnjen za počinjeni privredni kriminal.

Delić je bio favorit gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, koji ga je, uprkos medijskim napisima o kriminalnoj prošlosti čak tri i po godine držao na mjestu kao v.d. pravobranitelja grada.

Naš portal je o Delićevoj prljavoj raboti, unatoč mjestu sudije u Sudu za prekršaje u Tuzli, pod patronatom bivšeg predsjednika i državnog tužioca Gorana Salihovića, te sudjelovanju u pronevjeri više od 5 milion maraka, pisao u kontinuitetu tri godine. Za to vrijeme svi drugi mediji su šutili, a “okuražili” su se tek kada je stvar došla crno-na bijelo pred GV Tuzle.

Unatoč tome, Imamović je pošto-poto htio Delića za gradskog pravobranitelja, a osnovano se sumnja da je riječ o revanšu zbog toga što je Delić od javnosti sklonio dosje o tome kako je Imamović 1992. godine uzurpirao stan Vesne Lukić, kćerke predsjednice SUBNOR-a Tuzle, Ninele Markudov.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća donesena je nejednoglasna odluka o poništenju konkursa za gradskog pravobranitelja, iako je po istom konkursu već bila pripremljena odluka o imenovanju Delića na tu dužnost.

U ovakvim slučajevima, ako predloženi kandidat iz bilo kog razloga ne ispunjava uslove za imenovanje, bira se drugi kandidat s najboljim referencama, a to je u ovom slučaju Sabina Jusić koja je, da i to kažemo, zbog principijelonosti u poštovanju zakona, po ličnom iskazu, od Imamovića mobingovana i smijenjena s dužnosti šefice Službe za geodetske i imovinsko-pravne poslove Gradske uprave.

Zašto je Gradsko vijeće Tuzle poništilo oglas o imenovanju gradskog pravobranitelja?
Navodno, greška je u proceduri, jer komisiju za izbor gradskog pravobranioca treba imenovati Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik Tuzle.

Sve bi to bilo u redu da je taj princip poštovan u svim ranijim imenovanjima komisija za razna imenovanja, a ima ih veliki broj i svaki put je komisije imenovao gradonačelnik, a Vijeće je sve aminovalo.

Znači li to da će sada Gradsko vijeće naložiti provjeru i poništiti i sve ranije odluke o formiranju komisija za razna imenovanja za posljednjih 18 godina otkada je Imamović načelnik, odnosno, gradonačelnik?

Očito je da “nešto smrdi”, pa se postavlja pitanje zašto gradski vijećnici, koji dižu ruke za ovakve odluke, trpe i preuzimaju smrad i krivicu na sebe. (tl)

Download PDF

4 Komentari

  1. Prvo smrdi imamovic to je smrad koji se vec dugo tesko udise.vijecnici ce za pausal glasati kako im majmun kaze i kad je to tako. A u vijecu sjedi i odvjetnik ajanovic ima tu jos pravnika a zakon se krsi mada ajanovic ne moze nikog ni od muha ofbraniti.ne mozes zaobici imamovica sabina

  2. Kako će Ajanović odbranit građane Tuzle kada je pravni zastupnik Imamovića u ovome sporu. Dupebrišnik i “branilac” narodnih masa, glavni je savjetnik Imamovića. Ovo vrzino kolo je moguće razriješti samo imenovanjem osobe bez oraha u džepovima u pravobranilaštvo i tužilaštvo, a koja bi pokrenula brojne krivične prijave koje “čuče” u ladicama tužilaštva, a koje raznim ucjenama, uslugama i pritiscima ovoga dvojca ne mogu ugledati svjetlo dana. Nadamo se samo da SIPA neće sudjelovati u ovome, jer se očito radi o udruženoj grupi za zloupotrebu položaja radi ostvarivanja ličnih interesa. Samo još jedno pitanje, po kojim je zaslugama, zakonu, pravu? je doživotni vijećnik Ajanović dobio stan od općine Tuzla (postoje tri još uvijek živa svedoka) pa ga odmah prodao da se zametne trag…..

  3. Kao prvo, ajanović je diplomirani šofer sa piste Ciljuge, i normalno je da zna vozati koga hoće, a kasnije je postao prevrtac na avionu, tako da mu i eta nije nepoznata. Naravno svoju karijeru je počeo vrlo rano ( dok je bilo rato) razvozeci tuzlake po okolnim pijacama naplacujuci isključivo u DM. Taj sm*ad će ostati upisan govna*skim slovima u historiji grada Tuzle.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here