S.Makedoniji i Albaniji odbijen zahtjev za početak pregovora

0
177

Johannes Hahn, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju u petak je na Twitteru objavio da je razočaran što Vijeće za opšte poslove Evropske unije nije ispunilo opredjeljenje evropskog bloka za otvaranje pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Ovo je ekstremno razočarenje. EU sada mora objasniti koliko je ozbiljna njena posvećenost integraciji Zapadnog Balkana. Ovo nije trenutak za slavlje za EU. Odbijanje priznanja dokazanog napretka imaće negativne posljedice, uključujući i rizik od destabilizacije Zapadnog Balkana, uz puni uticaj EU. Naša je odgovornost sada stati uz zemlje čiji su građani s pravom razočarani do srži i nastaviću činiti sve što je u mojom moći da ih podržim. Integracija Zapadnog Balkana u EU ostaje naša važna strateška politika, i to u obostranom interesu“, napisao je, između ostalog, Hahn.

Vijeće za opšte poslove, koje čine ministri za vanjske ili evropske poslove zemalja članica, na sastanku u Luksemburgu je razgovaralo o prijedlogu da se sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom otvore pregovori o pristupanju.(ftv,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here