Ruski Sputnik V trenutno najtraženija vakcina na svijetu

0
107
Vakcinu Spunjik V do sada je registrovalo 38 zemalja (Foto: EPA)

Ugledni njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung u novom istraživanju piše o popularnosti ruske vakcine Sputnik V koja iz sedmice u sedmicu postaje dio programa vakcinacije u sve više zemalja svijeta.

FAZ navodi kako je do sada rusku vakcinu registrovalo 38 zemalja u svijetu. Od zemalja Evropske unije, Mađarska je na određeni način prihvatila rizik samostalne nabavke vakcine, a vlasti u ovoj državi su naglasile kako ne žele čekati odobrenje Evropske agencije za lijekove.

Također, Češka je upravo ovog vikenda inicirala prve razgovore sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom oko mogućnosti nabavke Sputnik V vakcina. Kako ističu u FAZ-u, vakcina ruske proizvodnje naročito je popularna među uslovno rečeno siromašnijim zemljama jer su doze prilično jeftine te se mogu dobiti za nešto manje od 20 dolara što uključuje obje doze.

Njemački list naveo je kako je ruska vakcina cijenjena i među naučnicima, a dovoljan dokaz za ovu tvrdnju jeste i časopis “The Lancet” koji je potvrdio da je riječ o efikasnoj vakcini.

Ruska vakcina Sputnik V, još uvijek nije odobrena na području Evropske unije. Za njeno odobravanje, nadležna je Evropska agencija za lijekove (EMA) koja prije odobrenja vakcina za tržište EU mora izvršiti nekoliko ispitivanja. Kako navode u FAZ-u, zahtjevi koje je EMA poslala prema Rusiji izuzetno su zahtjevni, navodi se u zaključku analize Frankfurter Allgemeine Zeitunga.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here