Rusi tvrde: “Sputnjik V” štiti od svih sojeva koronavirusa

Prema podacima gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina, oko 90 odsto novih slučajeva zaraze pripisuju se soju delta

0
410
Vakcina "Sputnjik" navodno štiti od svih sojeva virusa korona (Foto: Internet)

Ruski institut Gamaleja, koji je razvio antikovid vakcinu “Sputnjik V”, saopštio je danas da ona štiti od svih poznatih varijanti virusa, uključujući i delta varijantu koronavirusa odgovornu za skok epidemije kovida 19 u toj zemlji.

Moskva i okolina, kao i drugi po veličini grad u zemlji Sankt Peterburg posebno su pogođeni novim talasom infekcije i bilježe se rekordni brojevi zaraženih, dok program vakcinacije tapka u mjestu. Moskovski region danas je zabilježio najveći dnevni skok broja zaraženih od početka pandemije.

Za poslednja 24 sata u Rusiji je registrovano 17.378 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a samo u Moskvi registrovana su 7.584 nova slučaja infekcije. Krajem nedjelje broj dnevnih novozaraženih prelazio je 9.000.

Prema podacima gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina, oko 90 odsto novih slučajeva zaraze pripisuju se soju delta, zaraznijem soju, koji se pojavio prvo u Indiji i koji prijeti da preoptereti bolnice glavnog grada Rusije.

U tom kontekstu je Aleksander Gincburg, direktor centra Gamaleja, koji je napravio vakcinu “Sputnjik V”, rekao da dvije doze ove vakcine “štite od svih sada poznatih sojeva, počevši od britanske do varijante delta, odnosno indijske varijante”.

Time on želi da ohrabri stanovništvo da se vakciniše, dok je imunizacija usporena zbog podozrenja ljudi uprkos ponovljenim pozivima predsednika Rusije Vladimira Putina, javljaju agencije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here