Rukometni “zmajevi” večeras protiv Češke, kako do Evropskog prvenstva 2020.?

0
574

Rukometna reprezentacija porazom od Bjelorusije pod svodom Mejdana u srijedu (25:31) zakomplicirala je sebi život, tačnije dovela plasman na Evropsko prvenstvo pod znak pitanja.

No, daleko od toga da je sve izgubljeno, jer danas Zmajevi hvataju posljednji voz za Euro 2020. Igrat će u Ostravi protiv domaće reprezentacije.

Zanimljivo je da BiH pobjedom u Češkoj može i do prvog mjesta u grupi 5 što bi joj donijelo povlašteni položaj u žrijebu grupa za EURO 2020. Međutim, to je najmanje vjerovatna varijanta, jer je potreban i poraz ili remi Bjelorusije na domaćem parketu u ogledu s Finskom, koja je na dnu tabele bez bodova. Ipak, bod ili dva protiv Češke bh. tim bi sigurno po prvi put u historiji odveli na Evropsko prvenstvo.

Zato selektor Bilal Šuman naglašava da će momci sigurno dati sve od sebe.

“Naravno, i u slučaju poraza moramo razmišljati o tome da nam je svaki gol važan, jer na kraju u poretku trećeplasiranih reprezentacija može odlučivati gol razlika”, ističe Šuman.

Šta se, dakle, dešava u slučaju poraza, odnosno koji rezultati se trebaju poklopiti da bi BiH ipak otišla na EP?

Potrebno je da Poljska slavi nad Izraelom kod kuće, zatim da Island savlada Tursku, a Mađarska Italiju, kao i da Latvija ostvari pobjedu protiv Holandije, odnosno Crna Gora protiv Ukrajine. U tom slučaju bi naša selekcija bila među najbolje četiri trećeplasirane reprezentacije koje bi dobile posljednje ulaznice za Euro.

No, iskreno se nadamo, naravno, da se to neće dogoditi, odnosno da će Zmajevi izbjeći poraz protiv snažnih Čeha. Susret će biti u direktnom TV prenosu na BHT1 od 18 sati. (Scs, tl – Foto: MIro Petrović)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here