”Rod i dom” Safeta Sijarića na sceni TKT 16. decembra

0
633

Na sceni Teatra kabare Tuzla u subotu, 16. decembra, bit će izvedena monodrama ‘’Rod i dom’’, u režiji Vlade Keroševića, nastala u koprodukciji Teatra kabare Tuzla, Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Centrom za kulturu Zavidovići.


Tekst je prema romanu Safeta Sijarića dramatizirao Hasan Džafić. Ova predstava je ujedno i praizvedba ovog teksta čiji glavni lik Arslana Šipovčanina tumači Irfan Kasumović koji je na za ovu ulogu osvojio nagradu za najboljeg mladog glumca u Banjoj Luci.

Monodrama je u stvari priča o čovjeku iz Sandžaka, ali i o metafizici i identitetu čovjeka. Naime, kroz komične situacije, običaje i tradiciju proteže se tragična ljubav Arslana Šipovčanina prema Saniji, ženi njegovoga brata. Život i priča Sanije i Arslana sadrži niz komičnih, životnih i tragičnih slika koje sigurno nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Razlozi za rad na ovom obliku pozorišne predstave i na ovoj tematici je sigurno najveći test za jednoga glumca i povod da se vrate na scenu one ljudske vrijednosti koje su danas skoro zaboravljeni pojmovi. Mlade generacije trebaju vidjeti kako se nekad živjelo, po kojim principima su naši očevi odgajani i da tradicija ima lice i naličje. Na neki način, ovo je predstava o prošlim vremenima ali i o nama danas. (tk)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here